Sałatka z burakiem - Zdrowe i smaczne danie

Sałatki na bazie buraków od lat są uwielbiane za ich intensywny kolor, naturalną słodycz i liczne korzyści zdrowotne. W tej wyjątkowej wersji buraki łączą się z wyrazistą pigwą, chrupiącymi orzechami włoskimi, serem pleśniowym i delikatną rukolą. Całość dopełniona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny zyskuje świeżość oraz doskonały balans smaków. Ta sałatka z burakiem to idealny wybór na elegancką kolację. Łączy słodycz buraka, kwaskowatość pigwy, intensywność sera pleśniowego i orzechowy akcent rukoli, tworząc niezwykle zharmonizowaną kompozycję.
Przepis na sałatkę z burakiem
Składniki
Składniki sałatki
- 3 średnie buraki (gotowane lub pieczone)
- 2 świeże pigwy lub 3-4 łyżki pigwy ze słoiczka
- 100 g orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 150 g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola)
Dressing
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z ½ cytryny
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Jeśli używane są surowe buraki, należy je dokładnie umyć, a następnie ugotować w skórce przez 40-50 minut, aż będą miękkie (można również upiec je w piekarniku w temperaturze 200°C przez około godzinę). Po ugotowaniu lub upieczeniu ostudzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki lub kostkę. Jeśli wykorzystywane są gotowe buraki, wystarczy pokroić w półplasterki.
W przypadku użycia świeżej pigwy, należy obrać ją, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki, a następnie zgrillować na patelni. Pod koniec grillowania polać miodem aby lekko się skarmelizowały. Pigwa ze słoiczka jest już gotowa do użycia wystarczy ją osączyć z zalewy.
Orzechy włoskie można użyć w całości lub lekko je pokruszyć. Aby wydobyć ich intensywniejszy smak, warto uprażyć je na suchej patelni przez około 2-3 minuty, aż zaczną wydzielać aromat.
Ser pokroić w niewielkie kostki lub pokruszyć na mniejsze kawałki.
Na dużym talerzu rozłożyć rukolę jako bazę sałatki. Następnie dodać pokrojone buraki i kawałki pigwy, równomiernie rozkładając je na rukoli. Posypać serem pleśniowym i prażonymi orzechami.
W miseczce połączyć oliwę z oliwek i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem według smaku. Dokładnie wymieszać, a następnie skropić sałatkę.
Sałatka z burakiem i pigwą sprawdzi się jako samodzielne danie lub dodatek do dań głównych. Świetnie komponuje się z pieczywem, zwłaszcza z chrupiącą bagietką lub ciabattą. Można podać ją również jako dodatek do pieczonego mięsa kaczki lub grillowanego kurczaka, ponieważ kwaśna pigwa i intensywny ser pleśniowy doskonale kontrastują z delikatnym smakiem mięsa. Dzięki swojej kolorystyce i wyjątkowemu połączeniu smaków, to elegancka propozycja na świąteczny stół lub uroczystą kolację.
