Puree ziemniaczane z podsmażaną kiełbaską, pieczarkami i ogórkiem kiszonym

Czasami potrzebny jest posiłek prosty, szybki w przygotowaniu, a jednocześnie sycący i domowy. Nie zawsze trzeba spędzać długie godziny w kuchni, aby z talerza cieszył nie tylko smak, ale i wygląd. Zwykłe ziemniaki, kiełbasa i pieczarki to produkty, które bardzo często znajdują się w lodówce czy spiżarce. Wystarczy odpowiednio je połączyć i w kilka chwil powstaje obiad, który syci i kusi aromatem smażonej kiełbaski oraz delikatnym ziemniaczanym puree. Do tego ogórek kiszony, który idealnie równoważy całość.
Przepis na puree ziemniaczane z podsmażaną kiełbaską
Składniki
- około 1kg ziemniaków
- 2–3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 600 g kiełbasy (najlepiej wiejskiej lub śląskiej)
- 250 g świeżych pieczarek
- 1 cebula średniej wielkości (opcjonalnie, ale dodaje aromatu)
- 4 ogórki kiszone
- olej roślinny
Przygotowanie
Ziemniaki należy obrać, opłukać w zimnej wodzie i pokroić w mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały. Włożyć je do garnka, zalać zimną wodą, dodać odrobinę soli i zagotować. Po osiągnięciu wrzenia zmniejszyć ogień i gotować do miękkości, czyli około 20 minut. Po ugotowaniu odlać wodę, a ziemniaki utłuc na gładką masę. Do środka dodać masło, cały czas ubijać, aż puree stanie się puszyste i kremowe. Doprawić solą i pieprzem według uznania.
Kiełbasę pokroić w plasterki średniej grubości. Na rozgrzanej patelni rozprowadzić odrobinę oleju. Wrzucić plasterki kiełbasy i podsmażać na średnim ogniu, aż nabiorą złocistego koloru i chrupiącej skórki. W trakcie smażenia zacznie się wydzielać apetyczny zapach, a tłuszcz z kiełbasy doda smaku całemu daniu.
Pieczarki dokładnie oczyścić i przekroić na pół. Można dodać też cebulę – pokrojoną w piórka. Na tej samej patelni, na której smażona była kiełbasa, podsmażyć cebulę, a następnie dorzucić pieczarki. Wszystko smażyć do momentu, aż grzyby odparują nadmiar wody i zaczną się lekko rumienić. Doprawić solą i pieprzem. Po połączeniu z aromatem kiełbasy pieczarki nabierają wyjątkowego smaku.
Na talerz wyłożyć porcję puszystego puree ziemniaczanego. Obok ułożyć podsmażone plasterki kiełbasy, a na nie dodać porcję złocistych pieczarek. Całość dopełnić chrupiącym, schłodzonym ogórkiem kiszonym, który przełamie ciężkość potrawy i nada jej świeżości.

Z czym podawać kiełbasę z pieczarkami i puree?
Taki obiad jest pełny sam w sobie – ziemniaki dają sytość, kiełbasa i pieczarki dostarczają białka oraz aromatu, a ogórek kiszony dodaje lekkości. Można go jednak uzupełnić o surówkę z białej kapusty, marchewki czy buraczków, jeśli ma się je pod ręką. Świetnie sprawdzi się także kromka świeżego chleba, która pozwoli zebrać z talerza resztki sosu z pieczarek i kiełbasy.