Szaszłyki z grilla z sosem chili sriracha

Grillowanie kojarzy się z klasycznymi, dobrze znanymi smakami, jednak coraz częściej poszukuje się inspiracji z kuchni świata, które wniosą świeżość i nową jakość do letnich spotkań przy ogniu. Takie właśnie są szaszłyki z kurczaka z pikantno-słodkim sosem sriracha i miodem – danie pełne charakteru, które łączy łagodny drób z wyrazistą, orientalną glazurą. Mięso najpierw marynuje się w lekkiej, aromatycznej mieszance, a następnie grilluje do momentu, gdy stanie się soczyste i złociste. Na koniec szaszłyki polewa się ciepłym sosem, który wnika w mięso, nadając mu błyszczącą, lepką powierzchnię i słodko-pikantny smak, który długo zostaje w pamięci. Idealne dla tych, którzy lubią dania z nutą ostrości, ale także dla osób, które cenią nowoczesne podejście do klasycznych przepisów z grilla.
Przepis na szaszłyki z kurczaka z sosem chili sriracha
Składniki
Szaszłyki
- 600 g filetu z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- patyczki do szaszłyków
Na sos
- 2 łyżki sosu chili sriracha
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- odrobina startego imbiru i sezamu do podania
Przygotowanie
Filet z kurczaka oczyścić, osuszyć i pokroić w równe kawałki najlepiej o boku 3 cm, by nie wysychały na grillu. W dużej misce przygotować marynatę: połączyć olej, słodką paprykę, czosnek granulowany, sos sojowy, sól i pieprz. Do tak przygotowanej marynaty wrzucić kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać, tak aby mięso dobrze wchłonęło przyprawy. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na kilka godzin wtedy mięso będzie bardziej kruche i aromatyczne.
Po czasie marynowania mięso wyjąć z lodówki, a drewniane patyczki (jeśli używane) wcześniej dobrze namoczyć w wodzie, by nie przypalały się na ruszcie. Kawałki kurczaka nadziewać na patyczki ciasno, ale nie na siłę, by miały trochę luzu i równomiernie się piekły. Gotowe szaszłyki odłożyć na tackę i przygotować do grillowania.
Grilla rozgrzać do średnio wysokiej temperatury. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i grillować przez ok. 10 minut, obracając co 2 minuty, aż będą równomiernie zarumienione i upieczone w środku. Jeśli mięso zacznie się zbyt mocno przypiekać, można przenieść szaszłyki na mniej gorące miejsce grilla lub przykryć folią aluminiową. Mięso powinno pozostać soczyste i miękkie warto więc unikać zbyt długiego pieczenia.
W małym rondelku wymieszać wszystkie składniki sosu: sos chili sriracha, miód, sos sojowy i sok z limonki. Podgrzewać na małym ogniu przez 2 minuty, aż składniki się połączą i sos lekko zgęstnieje. Nie gotować zbyt długo, by miód się nie skarmelizował zbyt mocno. Gotowy sos odstawić z ognia powinien być ciepły i lejący, gotowy do polania upieczonego mięsa.
Zaraz po zdjęciu szaszłyków z grilla, jeszcze gorące mięso obficie polać ciepłym sosem sriracha-miodowym. Sos wsiąknie w powierzchnię mięsa, tworząc błyszczącą, lekko klejącą glazurę, która doskonale podkreśla smak szaszłyków. Dla estetyki i chrupkości można dodatkowo posypać szaszłyki sezamem lub świeżym szczypiorkiem. Szaszłyki podawać na gorąco z ryżem jaśminowym, świeżą sałatką z ogórka i kolendry lub jako samodzielną przekąskę do zjedzenia palcami. Ich słodko-ostra nuta sprawia, że idealnie komponują się z chłodnymi napojami i letnią atmosferą.
