Kurczak z warzywami z piekarnika

Kurczak z warzywami z piekarnika to klasyczny, domowy obiad, który robi się niemal sam – wystarczy kilka składników, blacha i odrobina przypraw. Soczyste pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami, batatem, cukinią, cebulą i brokułem nabierają aromatu dzięki oliwie i rozmarynowi, a całość pięknie się rumieni i pachnie już po chwili w piekarniku. To danie nie tylko proste, ale też wyjątkowo wygodne – wszystko piecze się razem, nie wymaga stania przy kuchence i zawsze wychodzi pysznie. Idealne na leniwy weekendowy obiad lub zdrowy posiłek w środku tygodnia.
Przepis na kurczaka z warzywami z piekarnika
Składniki
- 4 pałki z kurczaka
- 2 średnie ziemniaki
- 1 batat
- ½ świeżego brokuła
- 1 czerwona cebula
- 1 mała cukinia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 gałązki świeżego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki mielonej papryki
Przygotowanie
Kurczaka umyć, osuszyć i doprawić solą, pieprzem, papryką oraz rozmarynem i polać oliwą.
Naczynie do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w nim pałki z kurczaka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) i piec przez 30 minut.
Ziemniaki i batata obrać, pokroić w większe kawałki. Cukinię pokroić w grube plastry, cebulę w cząstki, brokuła podzielić na różyczki. Warzywa przełożyć do miski, dodać oliwę, rozmaryn, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Po 30 minutach pieczenia kurczaka, dodać warzywa do naczynia. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze kolejne 30 minut, aż kurczak będzie rumiany, a warzywa miękkie i lekko przypieczone. To kolorowe, aromatyczne i bardzo proste danie, które nie wymaga wiele pracy, a daje pyszny efekt idealne na zdrowy i sycący obiad z jednej blachy
