Sernik z brzoskwiniami i bezą na kruchym spodzie

5.0
(1)
Czas przygotowania 1 h
Czas pieczenia 50 min
16
Przepis na sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami to rewelacyjny deser, delikatnie słodki i smaczny. Puszysta masa serowa zachwyca aksamitną konsystencją i subtelną nutą pomarańczy, która nadaje ciastu wyjątkowy aromat. Słodkie brzoskwinie, zanurzone w kremowym serze, dodają owocowej świeżości, a chrupiąca beza na wierzchu zapewnia doskonały kontrast. Tradycyjny sernik z brzoskwiniami to doskonała propozycja na rodzinne spotkania czy popołudniową kawę. Z naszym przepisem dowiesz się jak zrobić prosty sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. Przekonaj się, jak wspaniale smakuje nasz puszysty sernik z brzoskwiniami!

Sernik z brzoskwiniami przepis

Wydrukuj

Składniki

Składniki na kruche ciasto

  1. 3 szkl mąki pszennej
  2. 3 łyżki cukru pudru
  3. 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  4. 5 żółtek
  5. 250 g masła

Składniki na masę sernikową

  1. 1 kg twarogu sernikowego (mielonego)
  2. 100 g miękkiego masła
  3. 2 łyżeczki olejku pomarańczowego
  4. otarta skórka z 1 pomarańczy
  5. 3/4 szkl cukru pudru
  6. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  7. 3 jajka
  8. 1 cukier waniliowy

Składniki na bezę

  1. 5 białek jaj
  2. 1 szkl cukru

Dodatki

  1. 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  2. 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Przygotowanie kruchego ciasta

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i zimne masło pokrojone w małe kawałki. Składniki można miksować za pomocą mieszadła miksera, lub posiekać na stolnicy, aż powstanie kruszonka o drobnej, sypkiej konsystencji.

  2. Oddzielić żółtka od białek, odkładając białka na później (do przygotowania bezy). Do pozostałych składników dodać żółtka i zagnieść całość, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.

  3. Podzielić ciasto na dwie równe części, a następnie włożyć je do zamrażarki na około godzinę, aby dobrze się schłodziło.

Przygotowanie masy sernikowej

  1. Twaróg sernikowy umieścić w dużej misce i na wolnych obrotach miksera delikatnie zmiksować, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Stopniowo dodawać cukier, aromat waniliowy, miękkie masło oraz startą skórkę pomarańczową, cały czas miksując, aby składniki dokładnie się połączyły.

  2. Następnie, jedno po drugim, dodawać jajka, za każdym razem miksując na niskich obrotach, aż masa stanie się gładka i kremowa.

  3. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować, aby składniki idealnie się wymieszały i utworzyły jednolitą, aksamitną masę sernikową.

Przygotowanie bezy

  1. W dużej misce ubić pozostałe białka na sztywną pianę, zaczynając od niskich obrotów miksera i stopniowo je zwiększając. Gdy piana stanie się puszysta, wciąż miksując, dodawać cukier, wsypując go stopniowo najlepiej po jednej łyżce co kilka sekund. Po dodaniu całego cukru kontynuować ubijanie przez kolejne 5 minut, aż masa stanie się gęsta, lśniąca i stabilna, tworząc sztywne wierzchołki przy unoszeniu trzepaczki

Pieczenie sernika

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C, ustawiając grzanie góra-dół. W międzyczasie przygotować prostokątną formę do pieczenia o wymiarach około 25 x 30 cm można ją wyłożyć papierem do pieczenia lub delikatnie posmarować masłem i oprószyć mąką, aby ciasto nie przywierało.

  2. Wyjąć z zamrażarki obie schłodzone połówki ciasta. Pierwszą z nich zetrzeć na tarce o dużych oczkach, bezpośrednio na spód formy do pieczenia wcześniej przygotowanej (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem). Rozprowadzić równomiernie startą warstwę, delikatnie dociskając ją do dna formy, aby stworzyć solidną podstawę.

  3. Na tak przygotowany spód wylać kremową masę serową, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni. Następnie na wierzchu masy serowej ułożyć połówki brzoskwiń, wcześniej dokładnie odsączonych z zalewy lub soku, rozkładając je równomiernie, aby każda porcja ciasta miała ich kawałek.

  4. Na warstwę brzoskwiń delikatnie nałożyć ubite na sztywno białka, tworząc puszystą, równomierną warstwę bezy. Na koniec posypać wierzch drugą połową ciasta startą na tarce o grubych oczkach, starając się równomiernie rozprowadzić kawałki po całej powierzchni deseru. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do pieczenia.

  5. Piec w temperaturze 180 C grzanie góra-dół około 50 min.

  6. Odstawić sernik w chłodne miejsce. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis na sernik z brzoskwiniami

Zobacz inne przepisy

Przepis na sernik nowojorski
Ciasta i desery»Serniki
1 h 60 min
12
Przepis na sernik z rosą
Ciasta i desery»Serniki
2 h 10 min
24
Przepis na sernik pistacjowy
Ciasta i desery»Serniki
1 h 60 min
20
Przepis na sernik na zimno z truskawkami i musem
Ciasta i desery»Serniki
1 h
Przepis na sernik królewski
Ciasta i desery»Serniki
120 min
20
Sernik krakowski
Ciasta i desery»Serniki
1 h 55 min
20
Przepis na seromakowiec
Ciasta i desery»Serniki
120 min
24
Przepis na karpatkę
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 30 min
20
Panforte
Ciasta i desery»Ciasta
55 min
24
Sałatka na Wielkanoc przepis
Dania»Sałatki
30 min
6
Sałatka z makaronem orzo przepis
Dania»Sałatki
40 min
6
Przepis na naleśniki z serem
Przepisy»Naleśniki
35 min
8
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2024-12-07