Sałatka z wątróbką - smaczna, lekka i pełna aromatu

5.0
(2)
Czas przygotowania 30 min
4
Sałatka z wątróbką przepis

Sałatka z wątróbką, truskawkami i sosem balsamicznym to niezwykłe połączenie delikatnej wątróbki drobiowej, soczystych owoców i aromatycznego dressingu. Wyrazisty smak wątróbki doskonale komponuje się z naturalną słodyczą truskawek i lekką goryczką rukoli, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Całość dopełnia aksamitny sos balsamiczny o słodko-kwasowej nucie, który podkreśla głębię smaku składników. Świeży koperek i szczypiorek nadają sałatce aromatycznej świeżości, a chrupiąca sałata stanowi doskonałą bazę. To elegancka i pełna charakteru propozycja na lekki, ale sycący posiłek. Sałatka z wątróbką drobiową jest idealna zarówno na wykwintną kolację, jak i codzienny obiad w nieco bardziej wyszukanej wersji.

Przepis na sałatkę z wątróbką

Wydrukuj

Składniki

Składniki sałatki

  1. 200 g miksu sałat (rukola, roszponka, sałata lodowa lub mieszanka)
  2. 400 g wątróbki drobiowej
  3. 20 świeżych truskawek
  4. 2 łyżki posiekanego koperku
  5. 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  6. 2 łyżki oliwy
  7. 1 łyżka masła
  8. Sól i pieprz do smaku

Składniki sosu

  1. 6 łyżek oliwy z oliwek
  2. 2 łyżka octu balsamicznego
  3. 2 łyżeczki miodu
  4. 2 łyżeczki musztardy dijon
  5. Sól i pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie wątróbki

  1. Wątróbkę oczyścić z błon i żyłek, a następnie delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą, pieprzem.

  2. Na patelni rozgrzać oliwę z łyżeczką masła. Smażyć wątróbkę na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie lekko rumiana z zewnątrz, ale wciąż soczysta w środku.

  3. Po usmażeniu przełożyć na talerz i pozostawić na chwilę do przestygnięcia.

Przygotowanie sosu balsamicznego

  1. W miseczce wymieszać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód i musztardę. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej emulsji.

Przygotowanie sałatki

  1. Świeże truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Mix sałat umieścić w dużej misce lub rozłożyć na talerzach. Posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Na sałacie ułożyć kawałki usmażonej wątróbki oraz truskawki.

  2. Sałatkę skropić przygotowanym sosem balsamicznym, delikatnie wymieszać lub pozostawić sos do samodzielnego dodania.

  3. Sałatkę podawać od razu po przygotowaniu, aby składniki zachowały swoją świeżość i chrupkość. Świetnie komponuje się z grzankami z bagietki lub chrupiącym pieczywem

Sałatka z wątróbką przepis

Zobacz inne przepisy

Przepis na sałatkę jarzynową
Dania»Sałatki
1 h 30 min
6
Przepis. Sałatka gyros
Dania»Sałatki
40 min
6
Przepis na Sałatka cezar
Dania»Sałatki
30 min
4
Sałatka z tuńczykiem przepis
Dania»Sałatki
15 min
4
Sałatka grecka przepis
Dania»Sałatki
15 min
4
Sałatka z kurczakiem przepis
Dania»Sałatki
60 min
4
Sałatka z makaronem przepis
Dania»Sałatki
30 min
4
Sałatka z zupek chińskich przepis
Dania»Sałatki
20 min
6
Sałatka z brokułem przepis
Dania»Sałatki
30 min
4
Sałatka ziemniaczana przepis
Dania»Sałatki
60 min
6
Sałatka z tortellini przepis
Dania»Sałatki
30 min
4
Sałatka do grilla przepis
Dania»Sałatki
60 min
6
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-02-28