Sałatka z makaronem rukolą i pesto

Sałatka z makaronem, rukolą, pomidorkami i orzeszkami piniowymi to prawdziwa uczta dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Lekko orzechowy smak rukoli, słodycz pomidorków koktajlowych i chrupiące orzeszki piniowe doskonale komponują się z delikatnym makaronem trofie. Całość wieńczy domowe pesto z rukoli, które nadaje sałatce wyrazistego, świeżego smaku. Przepis na najlepszą sałatkę z makaronem, lekką, aromatyczną i pełną smaku znajdziesz poniżej.
Sałatka z makaronem przepis
Składniki
Składniki sałatki
- 300 g makaronu trofie (lub innego krótkiego makaronu, np. fusilli, penne
- 3 garście rukoli
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki orzeszków piniowych
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 0,5 cytryny
Sos pesto z rukoli
- 3 garście rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki orzeszków piniowych
- 3 łyżki startego parmezanu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron trofie ugotować w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu, najlepiej, aby był al dente (nie jest twardy, ani zbyt miękki). Po ugotowaniu odcedzić i polać zimną wodą. Odstawić do przestygnięcia.
Na suchej patelni na małym palniku podprażyć orzeszki piniowe. Część wykorzystać do sosu pesto, a resztę do posypania sałatki.
Do blendera włożyć rukolę, obrany ząbek czosnku, orzeszki piniowe oraz starty parmezan. Całość zmiksować, stopniowo dodając oliwę z oliwek, aż powstanie gładkie, kremowe pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę więcej oliwy.
Do ugotowanego i przestudzonego makaronu, dodać pesto i dokładnie wymieszać, aby makaron równomiernie się nim pokrył. Następnie dorzucić pomidorki koktajlowe oraz świeżą rukolę i delikatnie przemieszać.
Sałatkę makaronową posypać startym parmezanem i uprażonymi orzeszkami piniowymi. Na koniec całość skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, który nada sałatce lekkości i podkreśli jej smak.
