Sałatka z pieczarkami - ziemniakami i serem pleśniowym

5.0
(1)
Czas przygotowania 50 min
4
Sałatka z pieczarkami przepis

Sałatka z pieczarkami, pieczonymi ziemniakami i serem pleśniowym to ciekawa propozycja na sycącą, a jednocześnie delikatną w smaku kolację. Łączy w sobie wyrazisty aromat pieczarek, kremową konsystencję sera pleśniowego oraz delikatnie chrupką roszponkę. Wszystko to podkreślone jest lekkim, ale intensywnym sosem vinegret, który dodaje sałatce świeżości i charakteru. Dzięki pieczonym składnikom ta prosta i lekka sałatka z pieczarkami ma przyjemną i ciepłą nutę.

Przepis na sałatkę z pieczarkami

Wydrukuj

Składniki

Składniki sałatki

  1. 4 średnie ziemniaki
  2. 250 g pieczarek
  3. 1 opakowanie sałaty roszponki
  4. 150 g sera pleśniowego (np. gorgonzola, roquefort lub lazur)
  5. 3 łyżki oliwy

Składniki sosu vinegret

  1. 3 łyżki oliwy z oliwek
  2. 1 łyżka soku z cytryny
  3. 1 łyżeczka musztardy dijon
  4. 1 łyżeczka miodu
  5. Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć i przekroić na ćwiartki ułożyć na blasze, skropić oliwą i posolić. Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut. Umyte i osuszone pieczarki przekroić na pół lub pokroić w plasterki. Wymieszać z łyżką oliwy, doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać do ziemniaków i piec przez kolejne 15 minut, aż będą złociste i miękkie. Po upieczeniu odstawić do lekkiego przestygnięcia.

  2. Roszponkę opłukać pod zimną wodą, dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym lub w wirówce do sałaty.

  3. Ser pokroić w małe kawałki lub pokruszyć, aby łatwo się rozprowadził po sałatce.

  4. W miseczce połączyć oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę i miód. Dokładnie wymieszać trzepaczką lub potrząsnąć w zamkniętym słoiczku, aby składniki się dobrze połączyły. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

  5. Roszponkę najlepiej ułożyć na 4 oddzielnych talerzach. Na wierzchu równomiernie ułożyć kawałki upieczonych ziemniaków i pieczarek. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Całość delikatnie polać sosem vinegret.

  6. Sałatka najlepiej smakuje podana od razu po przygotowaniu, gdy pieczarki i ziemniaki są jeszcze lekko ciepłe. To idealna sałatka na kolację sycąca, pełna aromatu i kontrastujących tekstur.

Sałatka z pieczarkami przepis

Zobacz inne przepisy

Przepis na sałatkę jarzynową
Dania»Sałatki
1 h 30 min
6
Przepis. Sałatka gyros
Dania»Sałatki
40 min
6
Przepis na Sałatka cezar
Dania»Sałatki
30 min
4
Sałatka z tuńczykiem przepis
Dania»Sałatki
15 min
4
Sałatka z tortellini przepis
Dania»Sałatki
30 min
4
Sałatka grecka przepis
Dania»Sałatki
15 min
4
Sałatka z kurczakiem przepis
Dania»Sałatki
60 min
4
Sałatka z makaronem przepis
Dania»Sałatki
30 min
4
Sałatka z zupek chińskich przepis
Dania»Sałatki
20 min
6
Sałatka z brokułem przepis
Dania»Sałatki
30 min
4
Sałatka ziemniaczana przepis
Dania»Sałatki
60 min
6
Sałatka do grilla przepis
Dania»Sałatki
60 min
6
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-02-28