Szaszłyki z polędwicy wieprzowej z grilla

5.0
(1)
Czas przygotowania 60 min
Czas pieczenia 10 min
4
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej

Polędwica wieprzowa to jedno z najbardziej delikatnych i szlachetnych mięs, jakie można przygotować na grillu. Nie wymaga długiej obróbki, ani przesadnych przypraw – wystarczy odpowiednie przygotowanie i szybkie grillowanie w wysokiej temperaturze, aby wydobyć z niej maksimum smaku i zachować jej soczystość. Duże kawałki mięsa, grillowane na mocno rozgrzanym ruszcie, nie tylko przybierają apetyczny, lekko przypieczony kolor, ale także zamykają w sobie wszystkie soki. Takie szaszłyki to propozycja idealna na spotkania przy grillu, rodzinny obiad czy kolację w ogrodzie. Szaszłyki z polędwicy wieprzowej podane z prostą sałatką i świeżym pieczywem nie potrzebują wiele więcej, aby stworzyć kompletne i smaczne danie.

Przepis na szaszłyki z polędwicy wieprzowej

Wydrukuj

Składniki

  1. 800 g polędwicy wieprzowej
  2. 3 łyżki oliwy z oliwek
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  5. 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  6. sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  7. patyczki do szaszłyków (drewniane wcześniej namoczyć

Przygotowanie

  1. Polędwicę wieprzową dokładnie oczyścić z błon i ewentualnego tłuszczu. Następnie pokroić w większe, równe kawałki najlepiej o boku około 4 cm. Mięso nie powinno być zbyt drobno krojone, ponieważ podczas grillowania mogłoby szybko przesuszyć się i stracić soczystość. Większe kawałki pozostaną kruche i miękkie w środku, a jednocześnie uzyskają złocistą, aromatyczną skórkę na zewnątrz.

  2. W dużej misce połączyć oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, pieprz, sól i łyżeczkę musztardy, która delikatnie podbije smak mięsa. Pokrojone kawałki polędwicy włożyć do marynaty i dokładnie obtoczyć z każdej strony. Miskę przykryć folią i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Dłuższe marynowanie sprawi, że mięso zyska głębszy smak i jeszcze lepiej wchłonie aromaty przypraw.

  3. Po zamarynowaniu kawałki mięsa nadziewać na patyczki po 3-4 na każdy, zachowując lekkie odstępy pomiędzy kawałkami. Dzięki temu ciepło podczas grillowania dotrze równomiernie do każdej strony mięsa, a szaszłyki będą równomiernie zarumienione. Gotowe szaszłyki odstawić na talerz i przygotować do pieczenia.

  4. Grill rozgrzać do wysokiej temperatury ważne, by ruszt był bardzo gorący przed ułożeniem mięsa. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i grillować przez 10 minut, obracając co 2 minuty, aż mięso będzie przyrumienione z każdej strony. Zbyt długie grillowanie może wysuszyć polędwicę, dlatego najlepiej piec je krótko, ale intensywnie z zewnątrz powinny być lekko przypieczone, a w środku miękkie i wilgotne. Jeśli grill ma pokrywę, można ją na chwilę zamknąć dzięki temu mięso będzie bardziej aromatyczne i równomiernie się wypiecze.

  5. Szaszłyki z polędwicy wieprzowej podawać zaraz po zdjęciu z grilla gorące i soczyste. Można posypać je świeżymi ziołami (np. natką pietruszki lub tymiankiem) i skropić odrobiną oliwy lub soku z cytryny. Doskonale komponują się z pieczonymi ziemniakami, sałatką z ogórków lub pomidorów, grillowaną cukinią czy pieczywem z masłem ziołowym.

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej

Zobacz inne przepisy

Szaszłyki z karkówki i cebuli
Okazje»Grill
50 min
6
Marynata do kurczaka na szaszłyki
Okazje»Grill
10 min
6
Ciasto z truskawkami i kruszonką
Ciasta i desery»Ciasta
55 min
24
Makaron z jajkiem
Dania»Makarony
20 min
2
Makaron z cukinią
Dania»Makarony
20 min
2
Sałatka colesław przepis
Dania»Sałatki
25 min
6
Sałatka na śniadanie przepis
Dania»Sałatki
20 min
2
Konjac makaron
Dania»Makarony
20 min
4
Kurczak z piekarnika przepis
Składniki»Dania z kurczakiem
1 h 30 min
4
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-05-09