Szaszłyki z polędwicy wieprzowej z grilla

Polędwica wieprzowa to jedno z najbardziej delikatnych i szlachetnych mięs, jakie można przygotować na grillu. Nie wymaga długiej obróbki, ani przesadnych przypraw – wystarczy odpowiednie przygotowanie i szybkie grillowanie w wysokiej temperaturze, aby wydobyć z niej maksimum smaku i zachować jej soczystość. Duże kawałki mięsa, grillowane na mocno rozgrzanym ruszcie, nie tylko przybierają apetyczny, lekko przypieczony kolor, ale także zamykają w sobie wszystkie soki. Takie szaszłyki to propozycja idealna na spotkania przy grillu, rodzinny obiad czy kolację w ogrodzie. Szaszłyki z polędwicy wieprzowej podane z prostą sałatką i świeżym pieczywem nie potrzebują wiele więcej, aby stworzyć kompletne i smaczne danie.
Przepis na szaszłyki z polędwicy wieprzowej
Składniki
- 800 g polędwicy wieprzowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- patyczki do szaszłyków (drewniane wcześniej namoczyć
Przygotowanie
Polędwicę wieprzową dokładnie oczyścić z błon i ewentualnego tłuszczu. Następnie pokroić w większe, równe kawałki najlepiej o boku około 4 cm. Mięso nie powinno być zbyt drobno krojone, ponieważ podczas grillowania mogłoby szybko przesuszyć się i stracić soczystość. Większe kawałki pozostaną kruche i miękkie w środku, a jednocześnie uzyskają złocistą, aromatyczną skórkę na zewnątrz.
W dużej misce połączyć oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, pieprz, sól i łyżeczkę musztardy, która delikatnie podbije smak mięsa. Pokrojone kawałki polędwicy włożyć do marynaty i dokładnie obtoczyć z każdej strony. Miskę przykryć folią i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Dłuższe marynowanie sprawi, że mięso zyska głębszy smak i jeszcze lepiej wchłonie aromaty przypraw.
Po zamarynowaniu kawałki mięsa nadziewać na patyczki po 3-4 na każdy, zachowując lekkie odstępy pomiędzy kawałkami. Dzięki temu ciepło podczas grillowania dotrze równomiernie do każdej strony mięsa, a szaszłyki będą równomiernie zarumienione. Gotowe szaszłyki odstawić na talerz i przygotować do pieczenia.
Grill rozgrzać do wysokiej temperatury ważne, by ruszt był bardzo gorący przed ułożeniem mięsa. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i grillować przez 10 minut, obracając co 2 minuty, aż mięso będzie przyrumienione z każdej strony. Zbyt długie grillowanie może wysuszyć polędwicę, dlatego najlepiej piec je krótko, ale intensywnie z zewnątrz powinny być lekko przypieczone, a w środku miękkie i wilgotne. Jeśli grill ma pokrywę, można ją na chwilę zamknąć dzięki temu mięso będzie bardziej aromatyczne i równomiernie się wypiecze.
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej podawać zaraz po zdjęciu z grilla gorące i soczyste. Można posypać je świeżymi ziołami (np. natką pietruszki lub tymiankiem) i skropić odrobiną oliwy lub soku z cytryny. Doskonale komponują się z pieczonymi ziemniakami, sałatką z ogórków lub pomidorów, grillowaną cukinią czy pieczywem z masłem ziołowym.
