Szaszłyki z kurczaka z boczkiem na grilla

5.0
(1)
Czas przygotowania 30 min
Czas grillowania 25 min
8
Szaszłyki z kurczaka na grilla

Grill to nie tylko okazja do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, ale również prawdziwe święto prostych, ale wyraźnych smaków. Wśród niezawodnych propozycji królują szaszłyki – różnorodne, kolorowe, łatwe do przygotowania i wygodne do jedzenia. W tym przepisie klasyczny filet z kurczaka zostaje wzbogacony o dodatek boczku, który podczas grillowania topnieje, chroniąc mięso przed wysuszeniem i jednocześnie nadając mu intensywny, dymny smak. Papryka i cebula dopełniają całość – wnosząc świeżość, chrupkość i kolor. 

Szaszłyki z kurczaka z boczkiem, papryką i czerwoną cebulą, nie tylko doskonale smakują, ale też pięknie prezentują się na stole. Idealne na rodzinne grillowanie, letni obiad czy przyjęcie w ogrodzie. Na grillu sprawdzą się również warzywne opcje, np. szaszłyki warzywne z ziemniakami.

Przepis na szaszłyki z kurczaka z boczkiem

Wydrukuj

Składniki

  1. 700 g fileta z piersi kurczaka
  2. 200 g boczku w cienkich plasterkach (najlepiej surowego, wędzonego)
  3. 2 czerwone papryki
  4. 2 czerwone cebule
  5. 2 łyżki oliwy z oliwek
  6. 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  7. 1 łyżeczka suszonego tymianku
  8. 1 płaska łyżeczka soli
  9. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  10. drewniane patyczki do szaszłyków (namoczyć w wodzie przez 30 minut) lub metalowe

Przygotowanie

  1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z błon. Pokroić w dość duże, równe kawałki najlepiej o boku 3 cm. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Można również skropić mięso odrobiną soku z cytryny, co dodatkowo je zmiękczy. Odstawić na kilkanaście minut, by przeszło przyprawami.

  2. Każdy kawałek kurczaka owinąć ciasno cienkim plastrem boczku. Jeśli plaster jest bardzo długi, można go przeciąć na pół. Owinięte mięso powinno być stabilne i zwarte boczek nie tylko dodaje smaku, ale także chroni drób przed wysuszeniem podczas grillowania.

  3. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w większe kwadraty lub prostokąty. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w grube cząstki najlepiej tak, aby warstwy pozostały lekko połączone i nie rozpadały się podczas nadziewania. Warzywa skropić oliwą z oliwek, lekko oprószyć solą, pieprzem i ziołami można użyć tych samych, co do mięsa, by uzyskać spójny aromat.

  4. Na każdy patyczek nadziewać kolejno: kawałek kurczaka owinięty boczkiem, kawałek papryki, cząstkę cebuli, znów kurczaka i tak aż do wypełnienia całej długości szpikulca. Układać elementy ciasno, ale nie na siłę ważne, by między składnikami nie było dużych przerw, a jednocześnie by wszystko dobrze się przypiekło.

  5. Grilla rozgrzać do średnio wysokiej temperatury. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i grillować przez ok. 25 minut, obracając je regularnie, co kilka minut, by równomiernie się zrumieniły. W trakcie pieczenia boczek zacznie się lekko topić, otaczając kurczaka warstwą aromatycznego tłuszczu, który zabezpiecza mięso przed przesuszeniem i nadaje mu złocisty, lekko chrupiący brzeg. Warzywa powinny delikatnie się skarmelizować, a cebula lekko zmięknąć i nabrać słodyczy. Jeśli szaszłyki przygotowywane są w piekarniku, należy je piec przez 25 minut w temperaturze 200°C, najlepiej z funkcją termoobiegu lub grilla, ostatnie kilka minut z górną grzałką, aby boczek się przypiekł.

Szaszłyki z kurczaka na grilla
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-10-02