Szaszłyki z karkówki na grilla z cebulą i przyprawami

Karkówka to mięso, które świetnie sprawdza się w daniach z grilla. Dzięki odpowiedniej ilości tłuszczu nie wysycha w trakcie pieczenia, a długie marynowanie pozwala uzyskać intensywny smak, który w połączeniu z przypaloną skórką i lekko słodką cebulą tworzy coś wyjątkowego. Pikantne szaszłyki z karkówki i cebuli to danie, które zachwyca wyrazistym charakterem – doskonałe zarówno na rodzinne spotkania, jak i na większe przyjęcia przy ruszcie. Podane na metalowych szpikulcach prezentują się elegancko i są łatwe do przygotowania. Idealne z sałatką, pieczonymi ziemniakami albo kromką chleba i musztardą. Klasyka, która się nie nudzi – w ostrzejszym, bardziej zdecydowanym wydaniu.
Przepis na szaszłyki z karkówki na grilla
Składniki
- 800 g karkówki wieprzowej
- 3 średnie cebule
- 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- sok z połowy cytryny
- metalowe szpadki do szaszłyków (lub mocne patyczki, najlepiej metalowe dobrze przewodzą ciepło i szybciej pieką mięso od środka)
Przygotowanie
Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić z nadmiaru tłuszczu (ale nie całkowicie lekko przerośnięte tłuszczem kawałki dodają soczystości). Pokroić mięso w dużą kostkę najlepiej o boku około 3 cm. Kawałki nie powinny być zbyt małe, by nie wyschły podczas grillowania, ani zbyt duże, by zdążyły się dobrze upiec w środku.
W dużej misce połączyć olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą, pieprz cayenne, suszone zioła, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita marynata. Pokrojone kawałki karkówki dodać do miski i dokładnie obtoczyć w marynacie, masując mięso, by przyprawy dobrze się wchłonęły. Miskę przykryć folią i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Cebule obrać i pokroić w grube plastry (ok. 1 cm), każdy kawałek powinien być na tyle duży, by nadziać go razem z mięsem. Na metalowe szpikulce nadziewać naprzemiennie: kawałek karkówki, warstwa cebuli, ponownie mięso i znów cebula aż do zapełnienia całej długości szpikulca. Elementy układać dość ciasno, ale nie tak, by były ściśnięte lekki odstęp między składnikami umożliwia ich równomierne przypieczenie. Gotowe szaszłyki odłożyć na tackę, posmarować resztką marynaty i pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej przed grillowaniem.
Grill rozgrzać do wysokiej temperatury. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i grillować przez około 20 minut, obracając je co kilka minut. W trakcie pieczenia można delikatnie smarować je pędzelkiem resztką marynaty, by zachowały wilgoć i aromat. Mięso powinno się dobrze zrumienić z każdej strony, a cebula lekko skarmelizować. Uwaga nie grillować zbyt długo, by nie przesuszyć karkówki, ale zadbać, by w środku była odpowiednio wypieczona.
