Szaszłyki owocowe z dipem jogurtowym

5.0
(1)
Czas przygotowania 15 min
Czas pieczenia 10 min
4
Szaszłyki owocowe z jogurtowym dipem

Szaszłyki owocowe to jeden z najprostszych, a zarazem najbardziej efektownych sposobów podania świeżych owoców. W połączeniu z delikatnym, miodowym dipem na bazie jogurtu greckiego oraz chrupiącymi, prażonymi orzechami laskowymi, stają się nie tylko pyszną, ale też zdrową i elegancką przekąską. Taki deser świetnie sprawdzi się na letnich przyjęciach, jako lekki poczęstunek po obiedzie, element bufetu czy przekąska na pikniku. Połączenie soczystych cząstek pomarańczy i dojrzałych gruszek w formie kolorowych szaszłyków to kompozycja, która zachwyca nie tylko smakiem, ale też estetyką.

Przepis na szaszłyki owocowe z dipem jogurtowym i prażonymi orzechami

Wydrukuj

Składniki

Szaszłyki owocowe

  1. 2 dojrzałe gruszki (najlepiej twardsze, np. konferencje)
  2. 2 duże pomarańcze
  3. sok z ½ cytryny (do skropienia gruszek, by nie ściemniały)
  4. 8 patyczków do szaszłyków (drewnianych lub bambusowych, krótkich)

Dip jogurtowy

  1. 200 g jogurtu greckiego (gęstego, naturalnego)
  2. 2 łyżki miodu (do smaku)
  3. 4 łyżki orzechów laskowych (uprażonych i posiekanych)
  4. listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

  1. Gruszki dokładnie umyć, osuszyć i przekroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Następnie pokroić każdą ćwiartkę na dwa lub trzy mniejsze kawałki tak, aby dobrze nadziewały się na patyczki i nie były zbyt duże. Od razu po pokrojeniu skropić kawałki gruszek sokiem z cytryny, by nie ściemniały i zachowały świeży wygląd. Pomarańcze obrać bardzo dokładnie najpierw z zewnętrznej skórki, a następnie z błon, jeśli to możliwe. Pokroić je na cząstki, usuwając ewentualne pestki i nadmiar błon. Cząstki powinny być na tyle jędrne, by nie rozpadły się podczas nadziewania na patyczki.

  2. Na każdy patyczek nadziać kawałek gruszki i cząstkę pomarańczy można układać je w dowolnej kolejności, pamiętając, by nie ściskać owoców zbyt ciasno. Dobrze jest zachować lekki luz między kawałkami, co ułatwia chwytanie i jedzenie. Szaszłyki grillować na rozgrzanym ruszcie przez kilka minut. Cały czas kontrolując aby się za mocno nie przypiekły. Powinny być lekko skarmelizowane na zewnątrz i jędrne w środku. Gotowe szaszłyki ułożyć na talerzu na liściach mięty, by stworzyć świeżą i kolorową prezentację.

  3. W małej miseczce połączyć jogurt grecki z miodem ilość miodu dopasować do własnych preferencji smakowych, zaczynając od jednej łyżki. W razie potrzeby dodać kilka kropel soku z cytryny, by przełamać słodycz i nadać dipowi lekko orzeźwiającego charakteru. Wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie gładki, aksamitny sos. Dip można podać w osobnej miseczce do maczania szaszłyków lub polać nim owoce bezpośrednio przed podaniem.

  4. Orzechy laskowe posiekać na drobniejsze kawałki, a następnie umieścić na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Prażyć przez kilka minut, często mieszając, aż nabiorą złotego koloru i zaczną intensywnie pachnieć. Po uprażeniu odstawić do lekkiego przestudzenia. Prażone orzechy można posypać na wierzch dipu lub bezpośrednio na owocowe szaszłyki, by dodać chrupkości i wyrazistego smaku.

Szaszłyki owocowe z jogurtowym dipem

Zobacz inne przepisy

Szaszłyki z karkówki i cebuli
Okazje»Grill
50 min
6
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
Okazje»Grill
70 min
4
Marynata do kurczaka na szaszłyki
Okazje»Grill
10 min
6
Przepis na piernik świąteczny
Ciasta i desery»Ciasta
95 min
20
Szaszłyki z piekarnika
Dania»Dania główne
60 min
5
Ciasto z truskawkami i budyniem
Ciasta i desery»Ciasta
25 min
12
Przepis na sernik na zimno z truskawkami i musem
Ciasta i desery»Serniki
1 h
Makaron z kolorowych warzyw
Dania»Makarony
20 min
2
Tarta ze szparagami i serem
Dania»Dania główne
1 h 35 min
6
Babka piaskowa najlepsza
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
10
Babka na oleju z bakaliami
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Ciasta i desery»Ciasta
105 min
24
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-05-09