Szaszłyki owocowe z dipem jogurtowym

Szaszłyki owocowe to jeden z najprostszych, a zarazem najbardziej efektownych sposobów podania świeżych owoców. W połączeniu z delikatnym, miodowym dipem na bazie jogurtu greckiego oraz chrupiącymi, prażonymi orzechami laskowymi, stają się nie tylko pyszną, ale też zdrową i elegancką przekąską. Taki deser świetnie sprawdzi się na letnich przyjęciach, jako lekki poczęstunek po obiedzie, element bufetu czy przekąska na pikniku. Połączenie soczystych cząstek pomarańczy i dojrzałych gruszek w formie kolorowych szaszłyków to kompozycja, która zachwyca nie tylko smakiem, ale też estetyką.
Przepis na szaszłyki owocowe z dipem jogurtowym i prażonymi orzechami
Składniki
Szaszłyki owocowe
- 2 dojrzałe gruszki (najlepiej twardsze, np. konferencje)
- 2 duże pomarańcze
- sok z ½ cytryny (do skropienia gruszek, by nie ściemniały)
- 8 patyczków do szaszłyków (drewnianych lub bambusowych, krótkich)
Dip jogurtowy
- 200 g jogurtu greckiego (gęstego, naturalnego)
- 2 łyżki miodu (do smaku)
- 4 łyżki orzechów laskowych (uprażonych i posiekanych)
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie
Gruszki dokładnie umyć, osuszyć i przekroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Następnie pokroić każdą ćwiartkę na dwa lub trzy mniejsze kawałki tak, aby dobrze nadziewały się na patyczki i nie były zbyt duże. Od razu po pokrojeniu skropić kawałki gruszek sokiem z cytryny, by nie ściemniały i zachowały świeży wygląd. Pomarańcze obrać bardzo dokładnie najpierw z zewnętrznej skórki, a następnie z błon, jeśli to możliwe. Pokroić je na cząstki, usuwając ewentualne pestki i nadmiar błon. Cząstki powinny być na tyle jędrne, by nie rozpadły się podczas nadziewania na patyczki.
Na każdy patyczek nadziać kawałek gruszki i cząstkę pomarańczy można układać je w dowolnej kolejności, pamiętając, by nie ściskać owoców zbyt ciasno. Dobrze jest zachować lekki luz między kawałkami, co ułatwia chwytanie i jedzenie. Szaszłyki grillować na rozgrzanym ruszcie przez kilka minut. Cały czas kontrolując aby się za mocno nie przypiekły. Powinny być lekko skarmelizowane na zewnątrz i jędrne w środku. Gotowe szaszłyki ułożyć na talerzu na liściach mięty, by stworzyć świeżą i kolorową prezentację.
W małej miseczce połączyć jogurt grecki z miodem ilość miodu dopasować do własnych preferencji smakowych, zaczynając od jednej łyżki. W razie potrzeby dodać kilka kropel soku z cytryny, by przełamać słodycz i nadać dipowi lekko orzeźwiającego charakteru. Wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie gładki, aksamitny sos. Dip można podać w osobnej miseczce do maczania szaszłyków lub polać nim owoce bezpośrednio przed podaniem.
Orzechy laskowe posiekać na drobniejsze kawałki, a następnie umieścić na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. Prażyć przez kilka minut, często mieszając, aż nabiorą złotego koloru i zaczną intensywnie pachnieć. Po uprażeniu odstawić do lekkiego przestudzenia. Prażone orzechy można posypać na wierzch dipu lub bezpośrednio na owocowe szaszłyki, by dodać chrupkości i wyrazistego smaku.
