Delikatne szaszłyki z kurczaka dla całej rodziny

Nie każde danie z grilla musi być intensywnie przyprawione czy pikantne. Czasami wystarczą proste i delikatne składniki, aby stworzyć coś naprawdę smacznego i uniwersalnego. Takie właśnie są delikatne szaszłyki z kurczaka – soczyste, subtelnie doprawione, aromatyczne dzięki dodatkowi cytrynowej skórki i masła, a przy tym niezwykle lekkie i łatwostrawne. To świetna propozycja na rodzinne grillowanie, szczególnie jeśli wśród gości są dzieci lub osoby, które unikają ostrych przypraw.
Zamiast intensywnych mieszanek i sosów – łagodny majonez, słodka papryka i odrobina białego pieprzu. Dzięki marynacie mięso staje się wyjątkowo miękkie i soczyste, a w trakcie grillowania delikatne smarowanie roztopionym masłem dodatkowo podkreśla jego kruchość i nadaje złocisty połysk. To przepis, który zawsze się sprawdza – prosty, domowy, a jednocześnie wyjątkowo przyjemny w smaku.
Przy grillowych spotkaniach dobrze mieć dodatek, który można zrobić wcześniej. Sałatka z tortellini i oliwkami zachowuje świeżość kilka godzin w chłodzie.
Przepis na delikatne szaszłyki z kurczaka
Składniki
- 1 duży filet z piersi kurczaka (700 g)
- 2 łyżki majonezu
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- skórka starta z ½ cytryny (najlepiej niewoskowanej)
- szczypta białego pieprzu
- 2 łyżki roztopionego masła (do smarowania podczas grillowania)
- patyczki do szaszłyków (drewniane wcześniej namoczyć, lub metalowe)
Przygotowanie
Filet z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z ewentualnych błon lub ścięgien. Następnie pokroić mięso w równą kostkę najlepiej o boku ok. 3 cm. Kawałki powinny być na tyle duże, aby zachowały soczystość w trakcie grillowania, ale też odpowiednio małe, by łatwo i szybko się upiekły.
W dużej misce przygotować marynatę: połączyć majonez, sól, słodką paprykę, startą skórkę z cytryny i szczyptę białego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita, kremowa marynata. Pokrojone mięso dodać do miski i dokładnie obtoczyć w marynacie. Najlepiej zrobić to ręcznie delikatnie wcierać przyprawy w mięso, by dokładnie się pokryło. Miskę przykryć folią i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na 3-4 godziny. Im dłużej kurczak pozostanie w marynacie, tym będzie bardziej kruchy i aromatyczny.
Po zamarynowaniu mięsa przygotować patyczki jeśli używane są drewniane, należy je wcześniej namoczyć przez co najmniej 30 minut w zimnej wodzie, by nie przypaliły się podczas grillowania. Na każdy patyczek nadziewać po kilka kawałków kurczaka, zostawiając niewielkie odstępy pomiędzy kawałkami, by ciepło mogło równomiernie dotrzeć do każdej strony mięsa.
Grilla rozgrzać do średnio wysokiej temperatury. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i grillować przez 15 minut, regularnie obracając, aż mięso będzie przyrumienione i całkowicie upieczone w środku. W trakcie grillowania, co kilka minut smarować szaszłyki roztopionym masłem najlepiej przy pomocy silikonowego pędzelka. Masło nie tylko nada delikatnego, maślanego posmaku, ale również uchroni mięso przed przesuszeniem i sprawi, że skórka lekko się zarumieni.
Dla dorosłych warto podać je z ulubionym sosem na bazie jogurtu lub majonezu np. koperkowym, czosnkowym albo z dodatkiem musztardy miodowej. Idealnym uzupełnieniem będzie też świeża sałatka grecka z soczystymi pomidorami, ogórkiem, oliwkami i serem feta, skropiona oliwą z oliwek i doprawiona oregano. Taka kombinacja wprowadzi lekki, śródziemnomorski akcent i dobrze zbalansuje delikatność mięsa. Z kolei dla dzieci szaszłyki świetnie smakują podane z chrupiącymi frytkami domowymi lub z piekarnika i prostym sosem, np. ketchupem lub łagodnym dipem majonezowym. Takie połączenie z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym i sprawi, że nawet niejadki z chęcią sięgną po kolejny kawałek.
