Szaszłyki z indyka z piekarnika z jogurtem i pitą

5.0
(2)
Czas przygotowania 60 min
Czas pieczenia 25 min
4
Szaszłyki z indyka

Mięso z indyka, choć często niedoceniane, doskonale sprawdza się w daniach pieczonych i grillowanych – jest delikatne, chude, a przy tym łatwo chłonie aromaty przypraw i ziół. W wersji szaszłykowej nabiera nowego charakteru: pokrojone w kawałki, marynowane w oliwie z dodatkiem czosnku i cytryny, a następnie pieczone w piekarniku, staje się soczyste, pełne smaku i świetnie komponuje się z dodatkami. Do tego prosty, chłodny dip na bazie gęstego jogurtu greckiego z dużą ilością świeżego koperku oraz podpieczona pita, która chłonie każdy aromat i doskonale nadaje się do maczania – i gotowe jest danie, które łączy zdrową lekkość z kulinarną przyjemnością. To świetna propozycja zarówno na szybki obiad, jak i jako przekąska do podania gościom.

Przepis na szaszłyki z indyka z piekarnika z dipem jogurtowo-koperkowym i pitą

Wydrukuj

Składniki

Na szaszłyki z indyka

  1. 600 g filetu z piersi indyka
  2. 3 łyżki oliwy z oliwek
  3. 2 ząbki czosnku
  4. sok z ½ cytryny
  5. 1 łyżeczka suszonego oregano
  6. ½ łyżeczki słodkiej papryki
  7. sól i świeżo mielony pieprz
  8. patyczki do szaszłyków

Na dip jogurtowo-koperkowy

  1. 200 g jogurtu greckiego (gęstego, naturalnego)
  2. 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  3. 1 łyżka soku z cytryny
  4. 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  5. sól i pieprz do smaku

Do podania

  1. 2-3 placki pity
  2. oliwa z oliwek do skropienia
  3. opcjonalnie: świeża sałata

Przygotowanie

  1. Filet z indyka opłukać, osuszyć i oczyścić z błon, a następnie pokroić w równe kawałki mniej więcej 3 x 3 cm. Przełożyć do dużej miski. W osobnym naczyniu połączyć oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, oregano, słodką paprykę oraz szczyptę soli i pieprzu. Tak przygotowaną marynatę wlać do mięsa i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek był pokryty przyprawami. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na 3 godziny mięso nabierze wtedy aromatu i stanie się bardziej soczyste po upieczeniu.

  2. Po czasie marynowania patyczki do szaszłyków (jeśli drewniane) namoczyć w wodzie, aby nie przypaliły się w piekarniku. Na każdy patyczek nadziewać po kilka kawałków mięsa 4-5 kostek indyka, zachowując lekkie odstępy, by mięso dobrze się upiekło z każdej strony. Uformowane szaszłyki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub kratce piekarnika.

  3. Piekarnik nagrzać do 200°C (góra-dół). Szaszłyki piec przez około 20 minut, obracając je w połowie pieczenia, aby równomiernie się zarumieniły. Pod koniec można włączyć funkcję grilla na 5 minut, aby mięso zyskało złocistą skórkę. W tym czasie można przygotować dodatki.

  4. Jogurt grecki przełożyć do miseczki, dodać drobno posiekany koperek, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, by smaki się przegryzły. Dip powinien być gładki, kremowy i lekko ziołowy w smaku doskonale równoważy przyprawione mięso i świetnie komponuje się z chrupiącą pitą.

  5. Placki pity skropić delikatnie oliwą z oliwek, pokroić na mniejsze trójkąty i włożyć do piekarnika (na osobnej blasze lub tuż obok szaszłyków) na ostatnie 5 minut pieczenia. Można je także podpiec na suchej patelni lub grillu ważne, by lekko się zrumieniły i stały się chrupiące, ale nie przesuszone.

  6. Na talerzach ułożyć po 2 szaszłyki z indyka na osobę, dodać porcję dipu jogurtowo-koperkowego w małej miseczce oraz kilka kawałków podpieczonej pity. Danie można udekorować świeżym koperkiem, rukolą lub cienkimi plasterkami ogórka. Szaszłyki można jeść klasycznie widelcem lub zawijać z dodatkami w kawałki pity i maczać w dipie, tworząc w ten sposób małe, sycące przekąski.

Szaszłyki z indyka

Zobacz inne przepisy

Szaszłyki z karkówki i cebuli
Okazje»Grill
50 min
6
Szaszłyki z polędwicy wieprzowej
Okazje»Grill
70 min
4
Marynata do kurczaka na szaszłyki
Okazje»Grill
10 min
6
Spaghetti aglio olio
Dania»Makarony
20 min
2
Przepis na piernik staropolski
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
20
Sałatka z kurczaka i makaronu przepis
Dania»Sałatki
60 min
4
Babka na oleju z bakaliami
Ciasta i desery»Ciasta
65 min
16
Szaszłyki z piekarnika
Dania»Dania główne
60 min
5
Przepis na oponki serowe
Ciasta i desery»Ciasteczka
35 min
10
Tarta z truskawkami
Ciasta i desery»Ciasta
50 min
16
Filet z kurczaka z piekarnika przepis
Składniki»Dania z kurczakiem
40 min
2
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-05-09