Szaszłyki z krewetkami z grilla z cytryną i pietruszką

Szaszłyki z krewetkami to szybki, lekki i aromatyczny pomysł na danie z grilla lub patelni grillowej, które zachwyci zarówno fanów owoców morza, jak i tych, którzy cenią prostotę i świeżość. Delikatne krewetki marynowane w czosnkowej oliwie z nutą cytryny i płatkami chili zyskują wyjątkowy smak, a krótki czas grillowania sprawia, że danie jest gotowe w kilka minut. To świetna propozycja na letni obiad, kolację z przyjaciółmi lub jako efektowna przekąska. Podane z pieczywem, ryżem lub sałatką tworzą kompletny, lekki posiłek pełen śródziemnomorskiego charakteru.
Przepis na szaszłyki z krewetkami
Składniki
- 500 g surowych krewetek (najlepiej średnich lub dużych, obranych, z ogonkami
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 3 ząbki czosnku
- sól morska do smaku
- 1/2 cytryny
- chili w płatkach do smaku
- świeża natka pietruszki
- 8 drewnianych patyczków do szaszłyków
Przygotowanie
- Przygotowanie krewetek
Krewetki rozmrozić (jeśli są mrożone), dokładnie opłukać pod zimną wodą, a następnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Jeśli nie zostały wcześniej obrane należy usunąć pancerzyki, pozostawiając ogonki według uznania. Krewetki naciąć na grzbiecie i usunąć przewód pokarmowy, jeśli jest widoczny. Gotowe krewetki przełożyć do dużej miski.
- Przygotowanie oliwy czosnkowej
Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. W małym rondelku lub patelni podgrzać oliwę na małym ogniu, dodać czosnek i delikatnie podsmażyć przez kilka sekund aby, uwolnił swój aromat.
- Marynowanie krewetek
Do krewetek dodać przestudzoną oliwę czosnkową, szczyptę soli i jeśli używane świeżo zmielony pieprz oraz kilka kropel soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na minimum 15-20 minut do zamarynowania. Można też przykryć miskę i odstawić do lodówki na godzinę, by krewetki wchłonęły jeszcze więcej aromatu. Dłuższe marynowanie nie jest jednak konieczne.
- Przygotowanie szaszłyków
Drewniane patyczki do szaszłyków wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez około 20-30 minut, aby nie spaliły się na grillu. Na każdy patyczek nadziewać po kilka krewetek, przekłuwając je w dwóch miejscach (np. w ogonku i tułowiu), aby lepiej trzymały się szaszłyków i nie obracały podczas grillowania. Tak przygotowane szaszłyki ułożyć na tacy lub dużym talerzu.
- Grillowanie
Szaszłyki grillować na dobrze rozgrzanym ruszcie przez 2-3 minuty z każdej strony, aż krewetki zmienią kolor na różowy i lekko się zrumienią. Nie należy ich zbyt długo piec przegotowane stają się gumowate i tracą soczystość. Szaszłyki można również przygotować na patelni grillowej wówczas należy dobrze ją rozgrzać, lekko natłuścić i smażyć szaszłyki po kilka minut z każdej strony.
Gotowe szaszłyki z krewetkami podawać od razu po przygotowaniu, najlepiej gorące. Można posypać je świeżo posiekaną natką pietruszki, skropić dodatkowo oliwą z czosnkiem lub kilkoma kroplami soku z cytryny. Świetnie komponują się z bagietką, ryżem jaśminowym, lekką sałatką z rukoli lub dipem jogurtowym.
