Brownie z wiśniami - przepis na wilgotne ciasto czekoladowe. Spróbuj raz i przepadniesz!

Brownie z wiśniami to wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem soczystych owoców. To deser o smaku gorzkiej czekolady oraz orzeźwiającej, lekko kwaśnej nucie wiśni. Dzięki takiemu połączeniu ciasto nie jest przesadnie słodkie, a wilgotny, lekko zakalcowaty środek sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach. Ten prosty przepis na brownie wiśniowe sprawi, że przygotujesz deser idealny na weekend, rodzinne spotkania czy słodki dodatek do kawy. Brownie przygotowywane w domu różni się od klasycznych czekoladowych ciast – jest ciężkie, wilgotne, z charakterystyczną błyszczącą skórką na wierzchu.
Wilgotne brownie to jeden z najpopularniejszych czekoladowych deserów. Dzięki dodatkowi wiśni ciasto zyskuje wytworny i letni charakter, dlatego z powodzeniem może być serwowane również w restauracjach i kawiarniach. A jeśli masz ochotę na coś bardziej klasycznego przygotuj ciasto czekoladowe z wiśniami, równie wilgotne i pełne owoców.
Przepis na brownie czekoladowe z wiśniami
Składniki na brownie
- 300 g masła
- 300 g czekolady lekko gorzkiej (minimum 65% kakao)
- 375 g cukru pudru
- 225 g mąki pszennej
- 5 jajek
- mała szczypta soli
- 250 g wydrylowanych wiśni do ciasta
- 250 g świeżych wiśni do podania
Jak zrobić brownie z wiśniami?
Przygotować wszystkie składniki, aby miały temperaturę pokojową. Masło oraz jajka powinny zostać wyjęte z lodówki minimum 30 minut przed rozpoczęciem przygotowań. Dzięki temu ciasto będzie miało jednolitą strukturę, a składniki lepiej się połączą.
W rondelku o grubym dnie umieścić masło i ustawić na małym ogniu. Masło rozpuścić powoli, mieszając co jakiś czas, aby się nie przypaliło ani nie zbrązowiało, gdyż mogłoby to wpłynąć na smak brownie. Gdy masło będzie płynne i gorące, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę. Całość mieszać silikonową szpatułką lub trzepaczką do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy z masłem w jednolitą, gładką i lśniącą masę. Rondelek zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia, aby masa nie była zbyt gorąca podczas łączenia z jajkami.
W dużej misce ubić jajka w temperaturze pokojowej z cukrem pudrem. Można wykorzystać mikser ręczny lub planetarny, ale również trzepaczkę, jeśli preferowane jest mieszanie ręczne. Miksowanie powinno trwać około 5 minut, aż masa stanie się jasna, puszysta i zwiększy swoją objętość, co zapewni brownie lekkość, mimo jego ciężkiej i wilgotnej struktury.
Do ubitej masy jajecznej powoli wlewać przestudzoną masę czekoladowo-maślaną. Należy mieszać delikatnie, ale dokładnie, najlepiej szpatułką lub na najniższych obrotach miksera, aby nie zniszczyć napowietrzonej struktury jajek i nie spowodować opadnięcia ciasta po upieczeniu.
Następnie do masy czekoladowej przesiać mąkę pszenną, co pozwoli napowietrzyć suchy składnik oraz usunąć ewentualne grudki, dzięki czemu ciasto będzie idealnie gładkie. Do mąki dodać szczyptę soli, która podkreśli smak czekolady. Całość krótko wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników nie należy mieszać długo, aby ciasto pozostało wilgotne i ciężkie po upieczeniu.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160°C (góra-dół). Foremkę o wymiarach 24x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób, aby jego brzegi wystawały poza formę, co ułatwi wyjmowanie ciasta po upieczeniu bez jego uszkodzenia.
Przygotowane ciasto przelać do formy i delikatnie wyrównać wierzch szpatułką. Na wierzch wyłożyć 250 g wydrylowanych wiśni, lekko je dociskając, aby część owoców zatopiła się w masie czekoladowej. Dzięki temu ciasto nabierze owocowej soczystości i eleganckiego wyglądu.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut. Brownie jest gotowe, gdy brzegi ciasta są ścięte i odchodzą od formy, a środek pozostaje lekko wilgotny. Nie należy piec go zbyt długo, aby nie wyschło i nie straciło charakterystycznej konsystencji.
Po upieczeniu brownie pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Następnie wyjąć ciasto, pomagając sobie papierem do pieczenia, i pokroić na kwadraty lub prostokąty. Przed podaniem można oprószyć wierzch ciasta cukrem pudrem lub polać roztopioną gorzką czekoladą. Brownie najlepiej smakuje udekorowane świeżymi wiśniami, które podkreślają jego smak i nadają mu letni, elegancki charakter.
