Beza Pavlova - tort bezowy z truskawkami i kremem mascarpone

Beza Pavlova z truskawkami to klasyka wśród deserów – delikatna, krucha z zewnątrz, miękka i piankowa w środku. Swoją nazwę zawdzięcza rosyjskiej primabalerinie Annie Pawłowej, której lekkość tańca miała być inspiracją do stworzenia właśnie takiego, lekkiego jak piórko deseru. Choć kojarzy się z Australią i Nową Zelandią, dziś Pavlova zdobyła serca smakoszy na całym świecie – także w Polsce, gdzie idealnie sprawdza się jako efektowny tort bezowy na lato.
Ten przepis to klasyczna wersja z truskawkami i kremem mascarpone, która doskonale łączy słodycz bezy z kremową śmietanką i świeżymi owocami. Delikatne piankowe wnętrze i aksamitny krem tworzą idealną kompozycję, której trudno się oprzeć. Beza Pavlova z mascarpone jest przy tym dość łatwa w przygotowaniu – wymaga przede wszystkim cierpliwości i dokładności, szczególnie podczas ubijania białek i pieczenia.
Beza Pavlova przepis
Składniki
Beza
- 6 białek (w temperaturze pokojowej)
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 36% (bardzo zimnej)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatki owocowe
- 500 g świeżych truskawek
- 1 łyżeczka cukru pudru (do oprószenia owoców)
Przygotowanie
Białka powinny być dokładnie oddzielone od żółtek i osiągnąć temperaturę pokojową, dzięki temu łatwiej się ubiją i będą bardziej stabilne. Do dużej, suchej miski wlać białka i zacząć ubijanie na średnich obrotach, aż utworzy się lekka piana. Następnie, cały czas ubijając, dodawać po 1 łyżce cukru, robiąc to stopniowo. Każda porcja cukru powinna dobrze się rozpuścić przed dodaniem kolejnej. Gotowa masa powinna być gęsta, lśniąca i tworzyć sztywne wierzchołki.
Aby sprawdzić, czy cukier się rozpuścił, wystarczy wziąć odrobinę masy między palce, jeśli nie czuć ziarenek, beza jest gotowa. Na koniec dodać sok z cytryny oraz skrobię ziemniaczaną i delikatnie wmieszać je do piany, najlepiej szpatułką.
Piekarnik nagrzać do 150°C z termoobiegiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na środku papieru uformować bezę, wyłożyć masę białkową, tworząc okrąg o średnicy około 20 cm. Następnie łyżką uformować charakterystyczne zagłębienie w środku i wysokie brzegi na bokach, dzięki temu po upieczeniu będzie miejsce na krem i owoce.
Blachę z bezą wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszając temperaturę do 100°C z termoobiegiem. Piec przez 2 do 2,5 godziny beza powinna być chrupiąca z zewnątrz, jasna, bez brązowych przebarwień, a środek lekko wilgotny i piankowy. Po zakończeniu pieczenia pozostawić bezę w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia, najlepiej na kilka godzin lub całą noc.
Zimne mascarpone połączyć w misce z bardzo zimną śmietanką 36%, dodać cukier puder i esencję waniliową. Całość ubić mikserem na średnich obrotach do momentu uzyskania gęstego, puszystego kremu. Uważać, aby nie przebić śmietany, ponieważ krem może się zwarzyć. Gotowy krem można przechować w lodówce do momentu składania deseru.
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Tuż przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i delikatnie wymieszać.
Tuż przed podaniem, na wystudzoną bezę wyłożyć krem mascarpone, rozprowadzając go równomiernie w zagłębieniu. Na wierzchu ułożyć truskawki, tworząc efektowną warstwę owocową. Całość można dodatkowo udekorować listkami mięty lub oprószyć odrobiną cukru pudru.

Z czym podawać bezę Pavlova?
Beza Pavlova doskonale smakuje solo, ale świetnie komponuje się z filiżanką czarnej kawy, herbatą owocową (np. z hibiskusem lub truskawką), a w wersji letniej z kieliszkiem musującego wina lub szprycerem na bazie białego wina.
Można ją również serwować z dodatkowymi owocami sezonowymi, borówkami, malinami, porzeczkami czy kiwi, aby urozmaicić smak i kolorystykę. Beza dobrze komponuje się z delikatnym musem z owoców lub odrobiną sosu malinowego na talerzu. W wersji bardziej efektownej, beza Pavlova może być zwieńczona startą białą czekoladą lub kandyzowaną skórką cytrynową. Jeśli planujesz spotkanie przy małej czarnej, zajrzyj do poradnika co najlepiej smakuje z filiżanką espresso.
Beza Pavlova z truskawkami to lekki, elegancki i zachwycający deser, który robi wrażenie zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Chociaż wymaga odrobiny cierpliwości, jej przygotowanie nie jest trudne, a smak i wygląd w pełni to wynagradzają. To doskonały sposób na celebrowanie sezonu truskawkowego i urozmaicenie letniego menu. Pavlova z sezonowymi owocami stanowi także eleganckie zakończenie po porcji gnocchi zapiekanych z mozzarellą, kontrast chrupiącej bezy i miękkich klusek jest wyjątkowo przyjemny.
Bezy i lekkie kremy lepiej łączą się z kawą o subtelnym aromacie. W poradniku o kawie smakowej podajemy zakresy mielenia i proporcji, aby utrzymać lekki profil deseru.