Beza Pavlova - tort bezowy z truskawkami i kremem mascarpone

5.0
(3)
Czas przygotowania 20 min
Czas pieczenia 2 h
10
Beza Pavlova z truskawkami

Beza Pavlova z truskawkami to klasyka wśród deserów – delikatna, krucha z zewnątrz, miękka i piankowa w środku. Swoją nazwę zawdzięcza rosyjskiej primabalerinie Annie Pawłowej, której lekkość tańca miała być inspiracją do stworzenia właśnie takiego, lekkiego jak piórko deseru. Choć kojarzy się z Australią i Nową Zelandią, dziś Pavlova zdobyła serca smakoszy na całym świecie – także w Polsce, gdzie idealnie sprawdza się jako efektowny tort bezowy na lato.

Ten przepis to klasyczna wersja z truskawkami i kremem mascarpone, która doskonale łączy słodycz bezy z kremową śmietanką i świeżymi owocami. Delikatne piankowe wnętrze i aksamitny krem tworzą idealną kompozycję, której trudno się oprzeć. Beza Pavlova z mascarpone jest przy tym dość łatwa w przygotowaniu – wymaga przede wszystkim cierpliwości i dokładności, szczególnie podczas ubijania białek i pieczenia.

Beza Pavlova przepis

Wydrukuj

Składniki

Beza

  1. 6 białek (w temperaturze pokojowej)
  2. 300 g drobnego cukru do wypieków
  3. 1 łyżka soku z cytryny
  4. 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Krem

  1. 250 g serka mascarpone
  2. 250 ml śmietanki 36% (bardzo zimnej)
  3. 1 łyżka cukru pudru
  4. 1 łyżeczka esencji waniliowej

Dodatki owocowe

  1. 500 g świeżych truskawek
  2. 1 łyżeczka cukru pudru (do oprószenia owoców)

Przygotowanie

  1. Białka powinny być dokładnie oddzielone od żółtek i osiągnąć temperaturę pokojową, dzięki temu łatwiej się ubiją i będą bardziej stabilne. Do dużej, suchej miski wlać białka i zacząć ubijanie na średnich obrotach, aż utworzy się lekka piana. Następnie, cały czas ubijając, dodawać po 1 łyżce cukru, robiąc to stopniowo. Każda porcja cukru powinna dobrze się rozpuścić przed dodaniem kolejnej. Gotowa masa powinna być gęsta, lśniąca i tworzyć sztywne wierzchołki.

  2. Aby sprawdzić, czy cukier się rozpuścił, wystarczy wziąć odrobinę masy między palce, jeśli nie czuć ziarenek, beza jest gotowa. Na koniec dodać sok z cytryny oraz skrobię ziemniaczaną i delikatnie wmieszać je do piany, najlepiej szpatułką.

  3. Piekarnik nagrzać do 150°C z termoobiegiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na środku papieru uformować bezę, wyłożyć masę białkową, tworząc okrąg o średnicy około 20 cm. Następnie łyżką uformować charakterystyczne zagłębienie w środku i wysokie brzegi na bokach, dzięki temu po upieczeniu będzie miejsce na krem i owoce.

  4. Blachę z bezą wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszając temperaturę do 100°C z termoobiegiem. Piec przez 2 do 2,5 godziny beza powinna być chrupiąca z zewnątrz, jasna, bez brązowych przebarwień, a środek lekko wilgotny i piankowy. Po zakończeniu pieczenia pozostawić bezę w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia, najlepiej na kilka godzin lub całą noc.

  5. Zimne mascarpone połączyć w misce z bardzo zimną śmietanką 36%, dodać cukier puder i esencję waniliową. Całość ubić mikserem na średnich obrotach do momentu uzyskania gęstego, puszystego kremu. Uważać, aby nie przebić śmietany, ponieważ krem może się zwarzyć. Gotowy krem można przechować w lodówce do momentu składania deseru.

  6. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Tuż przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i delikatnie wymieszać.

  7. Tuż przed podaniem, na wystudzoną bezę wyłożyć krem mascarpone, rozprowadzając go równomiernie w zagłębieniu. Na wierzchu ułożyć truskawki, tworząc efektowną warstwę owocową. Całość można dodatkowo udekorować listkami mięty lub oprószyć odrobiną cukru pudru.

Beza Pavlova z truskawkami

Z czym podawać bezę Pavlova?

Beza Pavlova doskonale smakuje solo, ale świetnie komponuje się z filiżanką czarnej kawy, herbatą owocową (np. z hibiskusem lub truskawką), a w wersji letniej  z kieliszkiem musującego wina lub szprycerem na bazie białego wina.

Można ją również serwować z dodatkowymi owocami sezonowymi, borówkami, malinami, porzeczkami czy kiwi, aby urozmaicić smak i kolorystykę. Beza dobrze komponuje się z delikatnym musem z owoców lub odrobiną sosu malinowego na talerzu. W wersji bardziej efektownej, beza Pavlova może być zwieńczona startą białą czekoladą lub kandyzowaną skórką cytrynową. Jeśli planujesz spotkanie przy małej czarnej, zajrzyj do poradnika co najlepiej smakuje z filiżanką espresso.

Beza Pavlova z truskawkami to lekki, elegancki i zachwycający deser, który robi wrażenie zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Chociaż wymaga odrobiny cierpliwości, jej przygotowanie nie jest trudne, a smak i wygląd w pełni to wynagradzają. To doskonały sposób na celebrowanie sezonu truskawkowego i urozmaicenie letniego menu. Pavlova z sezonowymi owocami stanowi także eleganckie zakończenie po porcji gnocchi zapiekanych z mozzarellą, kontrast chrupiącej bezy i miękkich klusek jest wyjątkowo przyjemny.

Bezy i lekkie kremy lepiej łączą się z kawą o subtelnym aromacie. W poradniku o kawie smakowej podajemy zakresy mielenia i proporcji, aby utrzymać lekki profil deseru.

Zobacz inne przepisy

Ciasto z truskawkami posypane cukrem pudrem podane na talerzu
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 30 min
20
Ciasto z truskawkami i mascarpone
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 30 min
12
Ciasto z truskawkami i budyniem
Ciasta i desery»Ciasta
25 min
12
Ciasto z truskawkami i budyniem
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 30 min
12
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Ciasta i desery»Ciasta
30 min
20
Tarta z truskawkami
Ciasta i desery»Ciasta
50 min
16
Przepis na makowiec zawijany
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 50 min
24
Przepis na prosty piernik alpejski
Ciasta i desery»Ciasta
105 min
20
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-10-02