Ketchup z cukinii - gęsty, słodko pikantny sos z jabłkiem i przyprawami

Ketchup z cukinii to zdrowa i pyszna alternatywa dla sklepowego ketchupu pomidorowego. Jest gęsty, aromatyczny, lekko słodkawy i wyraźnie warzywny, a jednocześnie w smaku przypomina klasyczny ketchup, dzięki dodatkowi koncentratu pomidorowego, cebuli i przypraw.
Ten domowy przepis na ketchup z cukinii jest doskonałym sposobem na wykorzystanie nadmiaru cukinii z ogródka lub letnich zakupów warzywnych. Ketchup z cukinii można przechowywać w spiżarni przez całą jesień i zimę, podając do dań obiadowych, kanapek, zapiekanek, grzanek oraz jako sos do frytek, burgerów i potraw z grilla.
Przepis na ketchup z cukinii
Składniki
- 2 kg cukinii (obranej i wydrążonej z pestek)
- 1 kg cebuli
- 1 jabłko
- 3 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki soli
- 100 g cukru
- 100 ml octu spirytusowego 10%
- 2 słoiczki po 200 g koncentratu pomidorowego 30%
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki
- szczypta chili
Przygotowanie ketchupu
Na początku należy przygotować wszystkie warzywa i owoce. Cukinię obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką gniazda nasienne, a następnie zetrzeć miąższ na tarce o dużych oczkach. Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i posiekać bardzo drobno lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, co sprawi, że szybciej zmięknie podczas gotowania i lepiej połączy się z ketchupem.
Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Przygotowane warzywa i jabłko przełożyć do dużej miski lub garnka, dodać 2 płaskie łyżki soli i dokładnie wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą lub pokrywką i wstawić do lodówki na całą noc, aby warzywa puściły sok. Dzięki temu ketchup będzie miał bardziej intensywny smak i nie będzie wymagał długiego odparowywania podczas gotowania.
Następnego dnia warzywa razem z sokiem przełożyć do dużego garnka z grubym dnem. Dodać 100 g cukru i zagotować całość na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aby cukinia się nie przypaliła. Gotować przez około 30 minut, aż warzywa całkowicie zmiękną, a nadmiar płynu częściowo odparuje.
Po tym czasie do garnka wlać 100 ml octu spirytusowego 10% oraz dodać przyprawy: słodką paprykę, oregano oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać i gotować przez kolejne 10 minut, aby przyprawy uwolniły swój aromat, a ocet stracił ostry zapach, pozostawiając tylko delikatną kwaskowatość.
Następnie do gotujących się warzyw dodać dwa słoiczki koncentratu pomidorowego. Całość ponownie wymieszać i gotować jeszcze około 10 minut, cały czas pilnując, aby ketchup się nie przypalił. Podczas gotowania ketchup można zblendować ręcznym blenderem na gładką masę, aby uzyskać idealnie kremową konsystencję, typową dla sklepowego ketchupu, lub pozostawić z drobnymi kawałkami warzyw, jeśli preferowana jest bardziej rustykalna wersja.
Gotowy, gorący ketchup należy przełożyć do wcześniej umytych i wyparzonych słoiczków. Słoiki zakręcić i umieścić w zimnym piekarniku. Następnie włączyć piekarnik i nagrzać go do temperatury 110°C. Czas pasteryzacji należy liczyć od momentu osiągnięcia zadanej temperatury ketchup pasteryzować przez około 10 minut, aby słoiki szczelnie się zamknęły i ketchup zachował trwałość przez kilka miesięcy.
Po zakończonej pasteryzacji słoiki ostrożnie wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji na około 10 minut. Następnie odwrócić je z powrotem, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Z czym najlepiej podawać ketchup z cukinii?
Ketchup z cukinii to dodatek wyjątkowo uniwersalny. Można go podawać do frytek, zapiekanek, pizzy, burgerów oraz hot-dogów. Doskonale komponuje się z daniami z grilla, takimi jak karkówka, kiełbasa, kaszanka, szaszłyki drobiowe oraz warzywne.
Ten ketchup może być również podany na kanapki z serem żółtym, wędlinami lub pastami jajecznymi, a także wykorzystywany jako baza do sosów do spaghetti i potraw jednogarnkowych. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do nuggetsów drobiowych oraz kotletów mielonych i pieczonych warzyw.
Od łagodnego do ognistego – baw się przyprawami!
Lubisz ostrzejsze smaki? Dodaj więcej chili albo szczyptę pieprzu cayenne. Wolisz bardziej ziołowy aromat? Dorzuć do ketchupu z cukinii więcej oregano, bazylię lub świeży tymianek. Możesz też wzbogacić ketchup o wędzoną paprykę, która nada mu niepowtarzalny, dymny akcent.