Kurczak w cieście francuskim - smaczny i prosty obiad

Kurczak w cieście francuskim to idealne połączenie soczystego farszu i chrupiącej, złocistej otoczki. Delikatne mięso z udek kurczaka, doprawione czosnkiem i tymiankiem, otulone warstwą roztopionej mozzarelli, zamknięte jest w maślanym cieście, które pięknie się rumieni w piekarniku. To danie świetnie sprawdza się jako szybki obiad, ciepła kolacja, a nawet przekąska na imprezę – proste w przygotowaniu, a efekt zawsze robi wrażenie. Podane z sałatką lub sosem czosnkowym będzie pyszną i efektowną propozycją dla całej rodziny.
Przepis na kurczaka w cieście francuskim
Składniki
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
- 600 g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości
- 200 g tartej mozzarelli
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, tymianek do smaku
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- 1 łyżka masła do smażenia
Przygotowanie
Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać kurczaka i smażyć przez kilka minut, aż będzie złocisty i usmażony.
Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Usmażone mięso odstawić do ostudzenia. Następnie wymieszać z tartą mozzarellą.
Ciasto francuskie rozwinąć. Na środku każdego kawałka ciasta ułożyć porcję farszu. Zawinąć brzegi do środka i uformować rolady.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez około 25 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
