Oszałamiające ciasto z truskawkami i musem truskawkowym

Oszałamiające ciasto z truskawkami i musem truskawkowym. To ciasto to prawdziwy majstersztyk – połączenie lekkiego biszkoptu, kremowej masy na bazie śmietany i mascarpone, świeżych truskawek oraz delikatnego, lśniącego musu truskawkowego. Jest nie tylko spektakularne w wyglądzie, ale także niesamowicie pyszne – lekkość kremu, soczystość owoców i miękkość biszkoptu tworzą harmonijną całość. Idealne na większe uroczystości, takie jak urodziny, rocznice czy letnie przyjęcia w ogrodzie. Przygotowanie tego deseru wymaga precyzji i cierpliwości, ale efekt końcowy zachwyci każdego.
Przepis na ciasto z truskawkami i musem truskawkowym
Składniki
Biszkopt
- 7 jaj w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Mus truskawkowy
- 250 ml zmiksowanych truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 ml wody
Dodatkowo
- 5 łyżek dżemu truskawkowego
- około 300 g świeżych truskawek (do dekoracji i wypełnienia)
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C (góra-dół, bez termoobiegu). Dno okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować tłuszczem. Jajka wbić do dużej miski. Całe jajka (żółtka i białka razem) ubić z cukrem na jasną, puszystą masę powinno to zająć około 10 minut, aż masa będzie bardzo lekka i potroi swoją objętość.
W osobnej misce przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Suchą mieszankę delikatnie wmieszać do ubitych jajek, używając szpatułki lub dużej łyżki, wykonując ruchy od dołu ku górze, aby nie zniszczyć struktury piany.
Gotową masę biszkoptową przelać do przygotowanej formy i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i od razu upuścić formę na blat z wysokości około 30 cm dzięki temu biszkopt nie opadnie. Następnie odstawić do całkowitego wystudzenia.
Po całkowitym ostudzeniu biszkopt delikatnie wyjąć z formy. Z ciasta wykroić dwa blaty: pierwszy o średnicy 26 cm i grubości około 2 cm, drugi o średnicy około 20 cm i grubości około 3 cm.
Do dużej miski przełożyć schłodzoną śmietanę kremówkę oraz serek mascarpone. Dodać cukier puder. Całość ubić na sztywny, gładki krem. Należy uważać, aby nie przebić kremu powinien być puszysty i stabilny.
Formę do pieczenia o średnicy 26 cm ponownie wyłożyć papierem do pieczenia (lub użyć rant cukierniczy). Na dnie ułożyć większy blat biszkoptowy. Wierzch blatu równomiernie posmarować dżemem truskawkowym. Świeże truskawki przeciąć na połówki. Połówki owoców ustawiać ciasno jedna obok drugiej cięciem do ścianki formy, tworząc zwartą "koronę" wokół biszkoptu. Następnie w środek formy ułożyć również kilka połówek truskawek.
Na tak przygotowane ciasto wyłożyć połowę kremu mascarpone-śmietanowego. Krem delikatnie rozprowadzić, dokładnie wypełniając przestrzenie między truskawkami.
Na kremie ułożyć mniejszy, wycięty blat biszkoptu (średnica 20 cm). Lekko docisnąć.
Wierzch oraz boki tortu posmarować pozostałym kremem, wyrównując powierzchnię szpatułką.
Przygotowanie musu truskawkowego. Do gorącej wody (250 ml ) wsypać galaretkę truskawkową w proszku i dokładnie wymieszać, aż całkowicie się rozpuści. Po wystudzeniu dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać. Następnie odstawić do lekkiego stężenia mus powinien mieć konsystencję lekko płynną, ale już wyraźnie gęstniejącą. Tężejący mus delikatnie wylać na wierzch ciasta, równomiernie rozprowadzając go po całej powierzchni. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
