Tarta z rabarbarem na kruchym cieście

Tarta z rabarbarem to prawdziwy smak wiosny i wczesnego lata. Kwaskowaty, soczysty rabarbar zatopiony w maślanym, kruchym cieście tworzy wypiek o wyjątkowym charakterze – jednocześnie rustykalny i elegancki. Ta tarta zachwyca smakiem. Kruchy spód rozpływa się w ustach, a słodko-kwaśne nadzienie wprowadza wyrazisty, owocowy akcent. To doskonały deser na podwieczorek, rodzinne spotkania lub leniwe popołudnie z filiżanką kawy. Wymaga chwili pracy i cierpliwości przy przygotowaniu kruchego ciasta, jednak efekt wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni.
Krucha tarta z rabarbarem przepis
Składniki
Składniki ciasta
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 150 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie z rabarbaru
- 400-500 g rabarbaru
- 4 łyżki cukru (lub więcej, jeśli rabarbar jest bardzo kwaśny)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier puder, szczyptę soli i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Składniki rozcierać palcami lub siekać nożem, aż powstanie struktura przypominająca grubą kruszonkę. Do tak przygotowanej mieszanki dodać żółtko oraz zimną wodę. Całość szybko zagnieść, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą kulę ciasta.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Dzięki temu będzie się lepiej rozwałkowywać, a po upieczeniu zyska kruchość i delikatność.
Rabarbar umyć, osuszyć, a następnie pokroić na małe kawałki cm. Jeśli łodygi są grube i włókniste, można je delikatnie obrać z zewnętrznej skórki. Pokrojony rabarbar umieścić w misce, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną oraz wanilię. Całość delikatnie wymieszać.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na cienki placek, nieco większy niż forma do tarty. Formę natłuścić, ciasto przenieść do formy, dokładnie docisnąć do dna i boków. Nadmiar ciasta odciąć. Dno ciasta ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, aby zapobiec powstawaniu pęcherzy powietrza. Następnie formę z ciastem wstawić do lodówki na kolejne 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180°C (góra-dół). Schłodzoną tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez około 15 minut.
Na podpieczony spód równomiernie wyłożyć przygotowany wcześniej rabarbar. Tartę ponownie wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 25-30 minut, aż brzegi ciasta będą złociste, a rabarbar miękki i lekko skarmelizowany.
Gotową tartę z rabarbarem wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Tarta najlepiej smakuje w dniu pieczenia, serwowana na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Doskonale komponuje się również z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany.
