Ciasto ucierane z rabarbarem - idealne do herbaty

Ciasto ucierane z rabarbarem to wypiek, który nieodłącznie kojarzy się z wiosną i latem. Jego zaletą jest prostota przygotowania oraz delikatna, puszysta struktura, która rozpływa się w ustach. Dodatek kwaskowatego rabarbaru doskonale przełamuje słodycz ciasta, wprowadzając do niego świeżość i lekki owocowy aromat. Jest to ciasto idealne zarówno na co dzień, jak i na bardziej uroczyste okazje – sprawdzi się jako deser do popołudniowej herbaty, poczęstunek dla gości czy słodka przekąska na piknik. Sezonowe ciasta owocowe to klasyka, a w podobnym klimacie możesz przygotować agrestówkę, czyli domową nalewkę z agrestu.
Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem
Składniki
- 150 g masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej)
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łodygi rabarbaru
Przygotowanie
Na początku wszystkie składniki powinny zostać odpowiednio przygotowane. Jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Masło również powinno być miękkie, nie roztopione, ale łatwe do ucierania. Rabarbar dokładnie umyć, a jeśli łodygi są grube i włókniste, obrać je z wierzchniej warstwy. Następnie pokroić w plasterki o grubości około 1 cm i odstawić.
W dużej misce utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Ucieranie powinno trwać kilka minut masa powinna wyraźnie zwiększyć objętość i zmienić kolor na jaśniejszy. Następnie, cały czas miksując, dodawać po jednym jajku, dokładnie łącząc każde z masą przed dodaniem kolejnego. Dzięki temu ciasto będzie jednolite i puszyste.
W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Suchą mieszankę dodawać do masy jajecznej partiami, na przemian ze śmietaną najlepiej w dwóch lub trzech turach. Miksować krótko, tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzać nadmiernie ciasta i nie naruszyć jego struktury. Gotowe ciasto powinno mieć gładką, dość gęstą konsystencję.
Formę do pieczenia najlepiej prostokątną o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i oprószyć mąką. Przygotowaną masę przełożyć do formy i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć plasterki rabarbaru można je lekko wciskać w ciasto, ale nie całkowicie. Rabarbar podczas pieczenia lekko zapadnie się w strukturę ciasta, co nada mu apetycznego wyglądu.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piec przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka, wbity w środek ciasta powinien wyjść suchy lub z pojedynczymi okruszkami. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia w formie, a następnie przenieść na kratkę lub deskę do całkowitego ostudzenia.

Z czym podawać ciasto ucierane z rabarbarem?
Ciasto ucierane z rabarberem najlepiej smakuje na ciepło lub po całkowitym ostygnięciu. Można je oprószyć cukrem pudrem dla dekoracji lub podać z dodatkiem bitej śmietany, jogurtu greckiego albo gałką lodów waniliowych, co nada mu bardziej deserowego charakteru. Świetnie sprawdza się również z kompotem z rabarbaru lub herbatą z miętą i cytryną.
Ciasto można przechowywać przez 2 dni w chłodnym miejscu, przykryte folią lub w szczelnym pojemniku, zachowa swoją świeżość i wilgotność. To idealna propozycja dla miłośników prostych, ale pełnych smaku domowych wypieków, w których rabarbar odgrywa główną, zasłużoną rolę.












