Ciasto ucierane z rabarbarem - idealne do herbaty

4.3
(16)
Czas przygotowania 20 min
Czas pieczenia 45 min
16
Ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasto ucierane z rabarbarem to wypiek, który nieodłącznie kojarzy się z wiosną i latem. Jego zaletą jest prostota przygotowania oraz delikatna, puszysta struktura, która rozpływa się w ustach. Dodatek kwaskowatego rabarbaru doskonale przełamuje słodycz ciasta, wprowadzając do niego świeżość i lekki owocowy aromat. Jest to ciasto idealne zarówno na co dzień, jak i na bardziej uroczyste okazje – sprawdzi się jako deser do popołudniowej herbaty, poczęstunek dla gości czy słodka przekąska na piknik. Sezonowe ciasta owocowe to klasyka, a w podobnym klimacie możesz przygotować agrestówkę, czyli domową nalewkę z agrestu.

Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem

Wydrukuj

Składniki

  1. 150 g masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej)
  2. 250 g mąki pszennej tortowej
  3. 4 jajka
  4. 150 g cukru
  5. 1 cukier waniliowy
  6. 3 łyżki śmietany 18%
  7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 4 łodygi rabarbaru

Przygotowanie

  1. Na początku wszystkie składniki powinny zostać odpowiednio przygotowane. Jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Masło również powinno być miękkie, nie roztopione, ale łatwe do ucierania. Rabarbar dokładnie umyć, a jeśli łodygi są grube i włókniste, obrać je z wierzchniej warstwy. Następnie pokroić w plasterki o grubości około 1 cm i odstawić.

  2. W dużej misce utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Ucieranie powinno trwać kilka minut masa powinna wyraźnie zwiększyć objętość i zmienić kolor na jaśniejszy. Następnie, cały czas miksując, dodawać po jednym jajku, dokładnie łącząc każde z masą przed dodaniem kolejnego. Dzięki temu ciasto będzie jednolite i puszyste.

  3. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Suchą mieszankę dodawać do masy jajecznej partiami, na przemian ze śmietaną najlepiej w dwóch lub trzech turach. Miksować krótko, tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzać nadmiernie ciasta i nie naruszyć jego struktury. Gotowe ciasto powinno mieć gładką, dość gęstą konsystencję.

  4. Formę do pieczenia najlepiej prostokątną o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i oprószyć mąką. Przygotowaną masę przełożyć do formy i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć plasterki rabarbaru można je lekko wciskać w ciasto, ale nie całkowicie. Rabarbar podczas pieczenia lekko zapadnie się w strukturę ciasta, co nada mu apetycznego wyglądu.

  5. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piec przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka, wbity w środek ciasta powinien wyjść suchy lub z pojedynczymi okruszkami. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia w formie, a następnie przenieść na kratkę lub deskę do całkowitego ostudzenia.

Ciasto ucierane z rabarbarem

Z czym podawać ciasto ucierane z rabarbarem?

Ciasto ucierane z rabarberem najlepiej smakuje na ciepło lub po całkowitym ostygnięciu. Można je oprószyć cukrem pudrem dla dekoracji lub podać z dodatkiem bitej śmietany, jogurtu greckiego albo gałką lodów waniliowych, co nada mu bardziej deserowego charakteru. Świetnie sprawdza się również z kompotem z rabarbaru lub herbatą z miętą i cytryną.

Ciasto można przechowywać przez 2 dni w chłodnym miejscu, przykryte folią lub w szczelnym pojemniku, zachowa swoją świeżość i wilgotność. To idealna propozycja dla miłośników prostych, ale pełnych smaku domowych wypieków, w których rabarbar odgrywa główną, zasłużoną rolę.

  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-05-24