Sernik z rabarbarem na kruchym spodzie

Sernik z rabarbarem w kratkę to połączenie tradycyjnego wypieku z efektownym, sezonowym akcentem. Delikatna masa serowa oparta na mielonym twarogu wzbogacona jest kawałkami kwaskowatego rabarbaru, który wnosi odrobinę świeżości i przełamuje słodycz. Całość oparta jest na klasycznym kruchym spodzie, który nadaje wypiekowi stabilności i lekko maślanego posmaku. Dekoracyjna kratka z cienkich pasów rabarbaru przyciąga uwagę – nie tylko pięknie wygląda, ale i tworzy intrygującą teksturę na górze ciasta. Ten sernik z rabarbarem doskonale sprawdzi się na letnie przyjęcie w ogrodzie, a nawet jako elegancki deser na wyjątkową okazję.
Jeśli uwielbiasz rabarbar i klasyczne serniki – to połączenie sernika z rabarbarem będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę!
Przepis na sernik z rabarbarem na kruchym spodzie
Składniki
Kruche ciasto (na spód)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 125 g zimnego masła
Masa sernikowa
- 500 g twarogu sernikowego
- 50 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatkowo
- 4 łodygi rabarbaru (2 łodygi pokrojone w kostkę do środka, 2 łodygi pokrojone wzdłuż na cienkie paski do dekoracji)
Przygotowanie
Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia oraz cukier puder. Całość wymieszać. Następnie dodać zimne masło pokrojone w kostkę i szybko rozetrzeć z suchymi składnikami, aż masa zacznie przypominać konsystencję mokrego piasku. Wówczas dodać żółtka i zagnieść elastyczne, jednolite ciasto. Zbyt długie wyrabianie nie jest wskazane kruche ciasto powinno być delikatnie wyrobione, tylko do połączenia składników. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Po schłodzeniu rozwałkować ciasto i wylepić nim dno małej formy do pieczenia, najlepiej kwadratowej (np. 20x20 cm). Dno ponakłuwać widelcem, aby zapobiec wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiec przez 10 minut, aż lekko się zarumieni. Odstawić do przestygnięcia.
Dwie łodygi rabarbaru obrać i pokroić w drobną kostkę zostaną dodane bezpośrednio do masy serowej. Pozostałe dwie łodygi również obrać, a następnie za pomocą ostrego noża lub obieraczki do warzyw pokroić wzdłuż na bardzo cienkie pasy. Aby ułatwić formowanie kratki, pasy można na chwilę zblanszować w gorącej wodzie (ok. 30 sekund), a następnie przełożyć do zimnej wody, staną się bardziej elastyczne i nie będą pękać podczas układania.
W dużej misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku, a potem mąkę ziemniaczaną i esencję waniliową. Na końcu dodać twaróg i całość dokładnie wymieszać masa powinna być gładka i jednolita. Do gotowej masy wmieszać pokrojony w kostkę rabarbar, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką, aby równo się rozprowadził.
Na podpieczony i przestudzony spód wylać masę sernikową z rabarbarem i dokładnie wyrównać wierzch. Następnie na masie ułożyć kratkę z cienkich pasów rabarbaru, najpierw pasy w jedną stronę, zachowując równe odstępy, a potem drugą warstwę, przeplatając na wzór wikliny. Kratka nie tylko zdobi sernik, ale też dodaje mu delikatnej kwaskowatości i pięknego koloru po upieczeniu. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 55 minut, aż masa serowa się zetnie, a wierzch nabierze lekkiego koloru. Po upieczeniu sernik należy całkowicie ostudzić w formie, najlepiej pozostawić go na kilka godzin w chłodnym miejscu, aby masa dobrze się ustabilizowała.













