Sernik z rabarbarem na kruchym spodzie

4.3
(14)
Czas przygotowania 60 min
Czas pieczenia 55 min
16
Sernik z rabarbarem na kruchym spodzie

Sernik z rabarbarem w kratkę to połączenie tradycyjnego wypieku z efektownym, sezonowym akcentem. Delikatna masa serowa oparta na mielonym twarogu wzbogacona jest kawałkami kwaskowatego rabarbaru, który wnosi odrobinę świeżości i przełamuje słodycz. Całość oparta jest na klasycznym kruchym spodzie, który nadaje wypiekowi stabilności i lekko maślanego posmaku. Dekoracyjna kratka z cienkich pasów rabarbaru przyciąga uwagę – nie tylko pięknie wygląda, ale i tworzy intrygującą teksturę na górze ciasta. Ten sernik z rabarbarem doskonale sprawdzi się na letnie przyjęcie w ogrodzie, a nawet jako elegancki deser na wyjątkową okazję.

Jeśli uwielbiasz rabarbar i klasyczne serniki – to połączenie sernika z rabarbarem będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę!

Przepis na sernik z rabarbarem na kruchym spodzie

Wydrukuj

Składniki

Kruche ciasto (na spód)

  1. 1,5 szklanki mąki pszennej
  2. 2 łyżki cukru pudru
  3. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  4. 3 żółtka
  5. 125 g zimnego masła

Masa sernikowa

  1. 500 g twarogu sernikowego
  2. 50 g miękkiego masła
  3. 1/2 szklanki cukru pudru
  4. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  5. 2 jajka
  6. 1 łyżeczka esencji waniliowej

Dodatkowo

  1. 4 łodygi rabarbaru (2 łodygi pokrojone w kostkę do środka, 2 łodygi pokrojone wzdłuż na cienkie paski do dekoracji)

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia oraz cukier puder. Całość wymieszać. Następnie dodać zimne masło pokrojone w kostkę i szybko rozetrzeć z suchymi składnikami, aż masa zacznie przypominać konsystencję mokrego piasku. Wówczas dodać żółtka i zagnieść elastyczne, jednolite ciasto. Zbyt długie wyrabianie nie jest wskazane kruche ciasto powinno być delikatnie wyrobione, tylko do połączenia składników. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

  2. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto i wylepić nim dno małej formy do pieczenia, najlepiej kwadratowej (np. 20x20 cm). Dno ponakłuwać widelcem, aby zapobiec wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiec przez 10 minut, aż lekko się zarumieni. Odstawić do przestygnięcia.

  3. Dwie łodygi rabarbaru obrać i pokroić w drobną kostkę zostaną dodane bezpośrednio do masy serowej. Pozostałe dwie łodygi również obrać, a następnie za pomocą ostrego noża lub obieraczki do warzyw pokroić wzdłuż na bardzo cienkie pasy. Aby ułatwić formowanie kratki, pasy można na chwilę zblanszować w gorącej wodzie (ok. 30 sekund), a następnie przełożyć do zimnej wody, staną się bardziej elastyczne i nie będą pękać podczas układania.

  4. W dużej misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku, a potem mąkę ziemniaczaną i esencję waniliową. Na końcu dodać twaróg i całość dokładnie wymieszać masa powinna być gładka i jednolita. Do gotowej masy wmieszać pokrojony w kostkę rabarbar, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką, aby równo się rozprowadził.

  5. Na podpieczony i przestudzony spód wylać masę sernikową z rabarbarem i dokładnie wyrównać wierzch. Następnie na masie ułożyć kratkę z cienkich pasów rabarbaru, najpierw pasy w jedną stronę, zachowując równe odstępy, a potem drugą warstwę, przeplatając na wzór wikliny. Kratka nie tylko zdobi sernik, ale też dodaje mu delikatnej kwaskowatości i pięknego koloru po upieczeniu. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 55 minut, aż masa serowa się zetnie, a wierzch nabierze lekkiego koloru. Po upieczeniu sernik należy całkowicie ostudzić w formie, najlepiej pozostawić go na kilka godzin w chłodnym miejscu, aby masa dobrze się ustabilizowała.

Sernik z rabarbarem na kruchym spodzie
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-11-14