Kurczak na ryżu z piekarnika

Kurczak na ryżu z piekarnika to klasyczne, domowe danie, proste w przygotowaniu i pełne smaku. Delikatne udka z kurczaka pieczone bezpośrednio na aromatycznym ryżu nasiąkają przyprawami i bulionem, tworząc soczyste, sycące danie idealne na rodzinny obiad. Dodatek curry i czosnku nadaje ryżowi wyjątkowy aromat i piękny, złocisty kolor. To potrawa, która nie wymaga stania przy kuchni – wystarczy wstawić do piekarnika i pozwolić, by wszystko upiekło się samo. Idealne rozwiązanie na smaczny i komfortowy posiłek. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych, domowych tzatzików, które dodają daniu lekkości.
Kurczak na ryżu przepis
Składniki
Kurczak na ryżu
- 4 udka z kurczaka, podzielone na części
- 2 szklanki ryżu parboiled
- 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek do natłuszczenia naczynia
Tzatziki
- 3 duże ogórki gruntowe
- 300 g gęstego jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- sól do smaku
Przygotowanie
Kurczaka umyć, osuszyć i doprawić solą, pieprzem oraz papryką w proszku i odrobina curry. Skropić oliwą.
Szerokie naczynie żaroodporne natłuścić oliwą z oliwek. Wsypać do środka ryż, dodać przyprawę curry i czosnek przeciśnięty przez praskę lub lekko zgnieciony.
Zalać wszystko gorącym bulionem i delikatnie przemieszać, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły.
Na powierzchni ułożyć doprawione kawałki kurczaka. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) i piec przez 50 minut. Następnie odkryć naczynie i piec jeszcze 15 minut, aż kurczak się lekko zarumieni, a ryż wchłonie bulion i będzie miękki.
Tzatziki
Ogórka umyć i obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odsączyć nadmiar wody najlepiej przełożyć startego ogórka na sitko lub odcisnąć w dłoniach. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
W misce połączyć jogurt grecki, ogórka, czosnek, miętę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą do smaku.
