Szarpany kurczak z sosem marinara

Szarpany kurczak w bułce z sosem marinara i mozzarellą to pyszna, domowa alternatywa dla klasycznych burgerów – soczysta, aromatyczna i lekko pikantna. Długo gotowany filet z kurczaka, rozdrobniony widelcem i połączony z pomidorowym sosem, nabiera wyjątkowego smaku i delikatnej, rozpadającej się struktury. Podany w chrupiącej bułce z mozzarellą, świetnie sprawdzi się na obiad, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. To idealne danie, gdy masz ochotę na coś prostego, a jednocześnie efektownego – prawdziwy comfort food.
Przepis na szarpany kurczak
Składniki
Składniki kurczaka szarpanego
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera (włoszczyzna)
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
Składniki sosu marinara
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka cukru
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- ½ łyżeczki suszonego oregano
Dodatkowo
- 4 bułki hamburgerowe
- 4 plastry sera mozzarella
Przygotowanie
Przygotowanie szarpanego kurczaka
Włoszczyznę, pokrojoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz, zalać wodą tak, by przykrywała składniki, doprowadzić do wrzenia.
Filet z kurczaka umyć i włożyć do wywaru i gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.
Kurczaka wyjąć z wywaru i lekko przestudzić. Następnie rozdrobnić mięso dwoma widelcami, ciągnąc je wzdłuż włókien na cienkie paski.
Przygotowanie sosu marinara
Na patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę i smażyć na małym ogniu przez kilka minut, aż zmięknie. Dodać czosnek i płatki chili, smażyć jeszcze kilka sekund, uważając, żeby czosnek się nie przypalił.
Dodać pomidory z puszki, szczyptę cukru, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać bazylię lub oregano. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Przygotowanie kanapek z szarpanym kurczakiem
Bułki przekroić i lekko podpiec, na dolną część nałożyć porcję szarpanego kurczaka i sos marinara, następnie dodać plaster mozzarelli. Przykryć górną częścią bułki i podawać od razu, najlepiej na ciepło.
