Kurczak w sosie cytrynowym z oliwkami

Kurczak w sosie cytrynowym z oliwkami to danie inspirowane aromatyczną kuchnią marokańską – pachnące przyprawami, świeżą kolendrą i cytrusową nutą. Połączenie kiszonej cytryny, kandyzowanej skórki, przypraw i zielonych oliwek tworzy intensywny, lekko słony i orzeźwiający sos, który idealnie podkreśla delikatność mięsa. To potrawa idealna na wyjątkowy obiad, gdy masz ochotę na coś niebanalnego i rozgrzewającego, ale wciąż prostego do przygotowania. Serwowany z ryżem lub kuskusem sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas weekendowego spotkania z bliskimi – orientalna uczta bez wychodzenia z domu.
Kurczak w sosie cytrynowym z oliwkami przepis
Składniki
- 8 małych kawałków kurczaka
- 0,5 kiszonej cytryny, drobno posiekanej
- 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka świeżej kolendry (posiekanej)
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka zielonych oliwek
- 500 ml wody
Przygotowanie
Cebule pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać, imbir zetrzeć na tarce.
W dużym garnku lub głębokiej patelni rozpuścić masło. Dodać kawałki kurczaka i obsmażyć z każdej strony, aż lekko się zarumienią.
Dodać cebulę i smażyć na małym ogniu przez kilka minut, aż się zeszkli. Następnie dodać czosnek, imbir, paprykę, kurkumę i chwilę podsmażyć, doprawić solą i pieprzem.
Dodać posiekaną kiszoną cytrynę i kandyzowaną skórkę cytrynową
Wlać wodę i dusić na małym ogniu przez około 40-50 minut, aż kurczak będzie miękki, a sos się zredukuje i zagęści. Pod koniec gotowania dodać oliwki.
Danie posypać świeżą kolendrą przed podaniem.
