Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym

5.0
(1)
Czas przygotowania 60 min
4
Kurczak ze szpinakiem przepis

Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym to danie, które łączy delikatne mięso z kremowym, warzywnym sosem – prostota i elegancja w jednym. Aromatyczne udziki pieczone z czosnkiem, śmietanką i świeżym szpinakiem tworzą niezwykle soczystą i pełną smaku potrawę, która doskonale sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od święta. Świetnie komponuje się z klasycznym puree ziemniaczanym, które idealnie wchłania śmietanowy sos i podkreśla kremową konsystencję dania. To jeden z tych przepisów, do których z przyjemnością się wraca – pyszny, domowy i zawsze się udaje.

Przepis na kurczaka ze szpinakiem

Wydrukuj

Składniki

  1. 8 udzików z kurczaka bez skóry
  2. 2 łyżki masła
  3. 3 ząbki czosnku
  4. 250 ml śmietanki 30%
  5. 250 g świeżego szpinaku
  6. sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Doprawić solą, pieprzem i dodać czosnek pokrojony w plasterki. Na wierzchu rozłożyć kawałeczki masła.

  2. Przykryć naczynie (pokrywką lub folią aluminiową) i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C z termoobiegiem przez 50 minut.

  3. Po tym czasie dodać do naczynia świeży szpinak i wlać śmietankę 30%. Wymieszać delikatnie i piec kolejne 10 minut pod przykryciem.

  4. Następnie zdjąć przykrycie, doprawić do smaku i piec jeszcze 5 - 10 minut bez przykrycia, aż sos lekko się zredukuje i zgęstnieje. To pyszne, kremowe danie z delikatnym mięsem i warzywnym akcentem idealne do podania z ziemniakam.

Kurczak ze szpinakiem przepis

Zobacz inne przepisy

Kurczak curry przepis
Składniki»Dania z kurczakiem
1 h 15 min
2
Kurczak z ryżem przepis
Składniki»Dania z kurczakiem
30 min
4
Kurczak cytrynowy przepis
Składniki»Dania z kurczakiem
60 min
4
Kurczak jak z kfc przepis
Składniki»Dania z kurczakiem
60 min
4
Przepis na pasztet z wątróbki
Dania»Przepisy na pasztety
1 h
6
Przepis na jajka faszerowane awokado
Składniki»Jajka
30 min
10
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-04-10