Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym to danie, które łączy delikatne mięso z kremowym, warzywnym sosem – prostota i elegancja w jednym. Aromatyczne udziki pieczone z czosnkiem, śmietanką i świeżym szpinakiem tworzą niezwykle soczystą i pełną smaku potrawę, która doskonale sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od święta. Świetnie komponuje się z klasycznym puree ziemniaczanym, które idealnie wchłania śmietanowy sos i podkreśla kremową konsystencję dania. To jeden z tych przepisów, do których z przyjemnością się wraca – pyszny, domowy i zawsze się udaje.
Przepis na kurczaka ze szpinakiem
Składniki
- 8 udzików z kurczaka bez skóry
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 g świeżego szpinaku
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Doprawić solą, pieprzem i dodać czosnek pokrojony w plasterki. Na wierzchu rozłożyć kawałeczki masła.
Przykryć naczynie (pokrywką lub folią aluminiową) i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C z termoobiegiem przez 50 minut.
Po tym czasie dodać do naczynia świeży szpinak i wlać śmietankę 30%. Wymieszać delikatnie i piec kolejne 10 minut pod przykryciem.
Następnie zdjąć przykrycie, doprawić do smaku i piec jeszcze 5 - 10 minut bez przykrycia, aż sos lekko się zredukuje i zgęstnieje. To pyszne, kremowe danie z delikatnym mięsem i warzywnym akcentem idealne do podania z ziemniakam.
