Sałatka grillowa - grillowana sałata rzymska z sosem i orzeszkami pinii

Kiedy myślisz o grillu, pewnie w pierwszej kolejności przychodzą Ci do głowy kiełbaski, karkówka czy szaszłyki. A co, gdyby tak zaskoczyć wszystkich czymś zupełnie innym, prostym i efektownym? Sałatka grillowa z sałaty rzymskiej to propozycja, która odmieni Twoje podejście do letnich spotkań przy ruszcie.
Lekko zgrillowana sałata rzymska nabiera wyjątkowego aromatu, a w towarzystwie wyrazistego sosu oraz chrupiących orzeszków pinii tworzy danie, które równie dobrze sprawdzi się jako przystawka, jak i samodzielna propozycja na lekki posiłek. Ugrillowana cytryna dodaje sałatce dodatkowo świeżości i charakteru.
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkową, ale prostą sałatkę grillową, ten przepis powinien trafić na Twoją listę must-have na lato. Przekonaj się, że grill może zaskakiwać nie tylko mięsem!
Sałatka grillowa - przepis na grillowaną sałatę rzymską
Składniki
- 2 małe główki sałaty rzymskiej
- 1 cytryna
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 6 łyżek orzeszków pinii
Przygotowanie sałatki grillowej
Sałatę rzymską umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na ćwiartki, pozostawiając głąb, aby liście się nie rozpadły. Cytrynę pokroić na ćwiartki.
Rozgrzać grill lub patelnię grillową. Sałatę i cytrynę ułożyć na dobrze rozgrzanej powierzchni i grillować po około 3 minuty z każdej strony, aż pojawią się delikatne paski grillowe. Gotowe warzywa zdjąć z grilla i odłożyć na bok.
Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią, trwa to zwykle 2 minuty. Po uprażeniu odstawić do przestudzenia.
W miseczce wymieszać majonez ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos powinien być gładki i lekko czosnkowy.
Grillowane ćwiartki sałaty rzymskiej rozłożyć na półmisku, polać sosem czosnkowym i obficie posypać prażonymi orzeszkami pinii. Podawać z grillowaną cytryną, którą można położyć na sałatę tuż przed jedzeniem.

Z czym podawać sałatkę grillową?
Sałatka grillowa z rzymskiej sałaty doskonale pasuje jako dodatek do grillowanych mięs, burgerów lub ryb. Może być też podana jako samodzielna, lekka przekąska lub nietypowa przystawka na letnim przyjęciu. Grillowana sałata rzymska świetnie komponuje się z bagietką czosnkową lub świeżym pieczywem.