Tabbouleh - orzeźwiająca sałatka z bulgurem i pietruszką

5.0
(4)
Czas przygotowania 30 min
6
Sałatka tabbouleh z bulgurem, natką pietruszki, pomidorami i cytryną

Tabbouleh to tradycyjna sałatka wywodząca się z kuchni Bliskiego Wschodu, szczególnie popularna w Libanie i Syrii. Jej bazą są świeże zioła, głównie natka pietruszki oraz warzywa i ugotowany bulgur, czyli drobna kasza pszenna. Tabbouleh jest lekka, orzeźwiająca i bardzo aromatyczna, doskonale sprawdza się jako dodatek do dań głównych, ale może też stanowić samodzielny, zdrowy posiłek.

Sałatka Tabbouleh to świetny wybór na lato, nie wymaga wielu składników, przygotowuje się ją szybko, a jej smak najlepiej rozwija się po schłodzeniu w lodówce. Bogactwo ziół, cytrynowy dressing i świeże warzywa sprawiają, że sałatka jest pełna witamin, błonnika i roślinnych składników odżywczych.

Tabbouleh przepis

Wydrukuj

Składniki

  1. 200 g drobnego bulguru (surowego)
  2. 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  3. 1 pęczek szczypiorku
  4. 1 cytryna (sok)
  5. 3 łyżki oliwy z oliwek
  6. 2 ogórki gruntowe
  7. garść pomidorków koktajlowych
  8. sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Na początku należy przygotować bulgur. Ugotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudzić.

  2. W międzyczasie przygotować warzywa i zioła. Natkę pietruszki dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i bardzo drobno posiekać, powinna stanowić jeden z głównych składników sałatki, a nie jedynie dodatek. Podobnie postąpić ze szczypiorkiem, umyć, osuszyć i drobno posiekać.

  3. Ogórki gruntowe umyć, obrać (jeśli skórka jest twarda) i pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości.

  4. W dużej misce połączyć bulgur z przygotowanymi warzywami i ziołami. Dodać sok wyciśnięty z całej cytryny oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić sałatkę solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Warto odstawić sałatkę tabbouleh do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki dobrze się połączyły i sałatka nabrała pełni aromatu.

Sałatka tabbouleh z bulgurem, natką pietruszki, pomidorami i cytryną

Z czym podawać tabbouleh?

Tabbouleh doskonale sprawdza się jako lekki lunch, dodatek do grillowanych mięs, ryb lub warzyw, a także jako składnik wegetariańskich i wegańskich posiłków. Świetnie komponuje się z hummusem, falafelami, pieczonym bakłażanem, chlebkiem pita czy warzywnymi wrapami. Można ją podawać również jako samodzielną przekąskę lub zdrową sałatkę na imprezy i pikniki. 

Dzięki swojej świeżości tabbouleh cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Sałatka jest sycąca, ale nie ciężka, aromatyczna, ale nie przytłaczająca. To idealna propozycja dla osób szukających prostych, a jednocześnie zdrowych i smacznych dań roślinnych. Pamiętaj, że zioła wymagają dokładnego, ale delikatnego płukania - zobacz wskazówki w artykule jak prawidłowo myć warzywa.

Tabbouleh to lunch, który dobrze znosi transport. Zobacz wskazówki: Dieta pudełkowa: zdrowie i oszczędności.
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-10-27