Marynata do kurczaka na szaszłyki

5.0
(1)
Czas przygotowania 10 min
6
Marynata do kurczaka na szaszłyki

Marynata z majonezem i curry to doskonały sposób na nadanie kurczakowi intensywnego smaku i wyjątkowej soczystości. Dzięki połączeniu aromatycznych przypraw i kremowej bazy, mięso staje się miękkie, delikatne i idealnie nadaje się do przygotowania szaszłyków – zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a składniki łatwo dostępne. To sprawdzony sposób, by zaskoczyć domowników i gości apetycznym, pachnącym daniem o orientalnej nutce.

Przepis na marynatę do kurczaka na szaszłyki

Wydrukuj

Składniki

  1. 4 duże łyżki majonezu
  2. 1 łyżeczka soli
  3. 2 łyżeczki przyprawy curry
  4. 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  5. 4 ząbki czosnku (zgniecione lub przeciśnięte przez praskę)

Przygotowanie

  1. W większej misce umieścić majonez, następnie dodać sól, curry, pieprz oraz czosnek.

  2. Całość dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki odpowiednie do szaszłyków.

  4. Kawałki kurczaka włożyć do marynaty, dobrze obtoczyć, aby każdy fragment mięsa był pokryty przyprawami.

  5. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby mięso przeszło aromatem przypraw

Marynata do kurczaka na szaszłyki

Zobacz inne przepisy

Sałatka colesław przepis
Dania»Sałatki
25 min
6
Sałatka drwala przepis
Dania»Sałatki
15 min
4
Przepis na szybki piernik z jabłkami
Ciasta i desery»Ciasta
70 min
20
Panforte
Ciasta i desery»Ciasta
55 min
24
Sałatka z kurczaka i makaronu przepis
Dania»Sałatki
60 min
4
Kurczak po chińsku przepis
Składniki»Dania z kurczakiem
50 min
4
Przepis na piernik staropolski
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
20
Makaron z cukinii z krewetkami
Dania»Makarony
15 min
2
Kurczak z piekarnika przepis
Składniki»Dania z kurczakiem
1 h 30 min
4
Przepis na gofry czekoladowe
Ciasta i desery»Gofry
15 min
8
Makaron cannelloni z mięsem
Dania»Makarony
60 min
4
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-04-24