Chipsy z jarmużu - zdrowa przekąska z parmezanem

5.0
(2)
Czas przygotowania 10 min
Czas pieczenia 10 min
6
Chrupiące chipsy z jarmużu w miseczce, domowa zdrowa przekąska

Chipsy z jarmużu to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, smażonych przekąsek. Są lekkie, chrupiące i pełne wartości odżywczych. Jarmuż to warzywo bogate w witaminy, minerały oraz błonnik, a w takiej formie staje się pyszną przekąską, którą można zajadać bez wyrzutów sumienia. Chipsy z jarmużu przygotowane w piekarniku, z minimalną ilością tłuszczu, stanowią zdrową opcję dla miłośników chrupiących smaków. Dodatek startego parmezanu na końcowym etapie pieczenia sprawia, że chipsy nabierają intensywnego, serowego aromatu i wyjątkowego smaku. Warto pamiętać, że parmezan jest naturalnie słony, dlatego ilość soli w przepisie należy ograniczyć do minimum.

Chipsy z jarmużu znakomicie sprawdzą się jako samodzielna przekąska, dodatek do lekkich sałatek, zup kremów, a także jako zdrowa alternatywa dla chipsów ziemniaczanych podczas seansów filmowych, imprez czy spotkań z przyjaciółmi. Jeśli szukasz innych pomysłów na warzywne dania, wypróbuj placki z cukinii z dipem czosnkowym, które sprawdzą się na lekki obiad.

Chipsy z jarmużu przepis z parmezanem

Wydrukuj

Składniki

  1. 150 g świeżych liści jarmużu (bez grubych łodyg)
  2. 2 łyżki oliwy z oliwek
  3. Szczypta soli (należy uważać z ilością)
  4. 4 łyżki świeżo startego parmezanu
  5. szczypta świeżo mielonego pieprzu, papryki wędzonej lub ulubionych ziół

Jak zrobić chipsy z jarmużu?

  1. Przygotowanie chipsów z jarmużu powinno rozpocząć się od dokładnego umycia liści jarmużu pod bieżącą, zimną wodą. Po umyciu liście należy bardzo dobrze osuszyć, najlepiej użyć do tego ręcznika papierowego lub wirówki do sałaty, ponieważ nadmiar wody może sprawić, że chipsy nie będą chrupiące.

  2. Po osuszeniu liści należy oderwać grube, twarde łodygi, pozostawiając jedynie miękkie części liści. Jarmuż trzeba porwać palcami na mniejsze kawałki wielkości klasycznego chipsa, co pozwoli na równomierne upieczenie.

  3. W dużej misce liście jarmużu skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek. Aby tłuszcz równomiernie pokrył liście, warto delikatnie je przemieszać rękoma, uważając, aby nie połamać zbyt drobno listków. W tym momencie należy dodać szczyptę soli, bardzo małą ilość, ponieważ parmezan, który zostanie dodany później, również wniesie swoją słoność.

  4. Przygotowane liście należy równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, aby kawałki nie nachodziły na siebie tylko wtedy chipsy będą równomiernie się piekły i staną się chrupiące.

  5. Blachę z jarmużem wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C (z funkcją termoobiegu) i piec przez około 5-7 minut. Po tym czasie liście należy lekko przemieszać lub odwrócić, aby zapobiec ich przypaleniu. Następnie powinno się piec kolejne 3-5 minut, kontrolując, czy nie zaczynają się rumienić zbyt mocno.

  6. Na około 2 minuty przed końcem pieczenia liście należy posypać równomiernie świeżo startym parmezanem. Chipsy powinny jeszcze chwilę pozostać w piekarniku, aby ser się delikatnie rozpuścił i przywarł do liści, tworząc aromatyczną, chrupiącą warstwę. Po upieczeniu chipsy z jarmużu warto zostawić na blasze przez kilka minut, aby lekko przestygły i stały się jeszcze bardziej chrupiące.

Z czym podawać chipsy z jarmużu

Chrupiące chipsy z jarmużu w miseczce, domowa zdrowa przekąska

Z czym podawać chipsy z jarmużu?

Chipsy z jarmużu z parmezanem najlepiej smakują podane zaraz po upieczeniu, gdy są jeszcze chrupiące i pachną świeżością oliwy oraz sera. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezach, spotkaniach towarzyskich lub jako lekki dodatek do popołudniowej herbaty czy wieczornego seansu filmowego.

Można je także podawać domowe chipsy z jarmużu jako element sałatek, wystarczy pokruszyć kilka chipsów na wierzchu gotowej sałatki z rukolą, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi. Sprawdzą się również jako posypka do kremowych zup, takich jak zupa dyniowa, krem z brokułów czy zupa z cukinii.

Chipsy z jarmużu to także świetna opcja jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnych chipsów, którą można włączyć do codziennego jadłospisu. Są lekkie, pełne smaku i wyjątkowo proste do przygotowania. Na filmowy wieczór zamiast słodkich napojów wybierz mojito bezalkoholowe. Lekko ziołowe, bąbelkowe i bez procentów – pasuje do chrupania.

Zobacz inne przepisy

Makaron sojowy z kurczakiem
Dania»Makarony
20 min
2
Babka kajmakowa z polewą toffi
Ciasta i desery»Ciasta
75 min
12
Ciasto karpatka z budyniem i cukrem pudrem na wierzchu
Ciasta i desery»Ciasta
1 h 55 min
20
Kurczak w panko przepis
Składniki»Dania z kurczakiem
60 min
8
Makaron ze szparagami
Dania»Makarony
20 min
2
Przepis na tort makowy
Ciasta i desery»Ciasta
2 h 75 min
12
Krucha tarta z rabarbarem
Ciasta i desery»Ciasta
105 min
10
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-09-10