Szaszłyki z cukinią i kurczakiem z grilla

Szaszłyki z cukinią i kurczakiem to klasyka letniego grilla, która nigdy się nie nudzi. To jedno z tych dań, które z jednej strony są proste i szybkie do przygotowania, a z drugiej – prezentują się efektownie i smakują wyśmienicie. Soczyste kawałki kurczaka przeplatają się tu z jędrną cukinią, słodką papryką, wyrazistą cebulą i soczystymi pomidorkami koktajlowymi. Całość jest lekka, pełna koloru i aromatu, a po krótkim czasie spędzonym na grillu lub patelni staje się pyszną, chrupiącą kompozycją – idealną na letni obiad lub kolację. Można je podać z pieczywem, ryżem, młodymi ziemniakami albo jako samodzielną przekąskę. To danie, które łączy prostotę z sezonową świeżością – i zawsze się sprawdza.
Przepis na szaszłyki z cukinią i kurczakiem
Składniki
- 1 mały filet z piersi kurczaka (ok. 250 g)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 średnia cukinia
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku, świeżo mielony pieprz
- po 1 łyżeczce suszonego oregano i mielonej papryki
Przygotowanie
Filet z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błon i pokroić w równą kostkę najlepiej o boku około 3 cm. Pokrojone mięso przełożyć do miski, dodać oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, świeżo mielony pieprz oraz jeśli używane ulubione suszone zioła. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do marynowania na minimum 20 minut (można też przygotować mięso kilka godzin wcześniej i przechowywać w lodówce).
Cukinię umyć, odciąć końce i pokroić w grube plasterki o grubości ok. 1 cm. Plastry powinny być na tyle grube, by nie rozpadły się podczas pieczenia, ale wystarczająco cienkie, by zdążyły się zarumienić. Papryki oczyścić z nasion i pokroić w dość dużą kostkę zbliżoną wielkością do kawałków kurczaka. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, a następnie rozdzielić na warstwy. Pomidorki koktajlowe zostawić w całości nie wymagają krojenia, ale warto je przebić widelcem, aby nie wybuchły podczas pieczenia. Wszystkie warzywa przełożyć do osobnej miski, skropić łyżką oliwy z oliwek, oprószyć odrobiną soli i pieprzu i delikatnie wymieszać, by przyprawy równomiernie się rozłożyły.
Drewniane patyczki wcześniej namoczyć w zimnej wodzie (ok. 30 minut), by nie przypalały się na grillu. Na każdy patyczek nadziewać na przemian kawałek kurczaka, plaster cukinii, pomidorka koktajlowego, kawałek papryki, warstwę cebuli i znów kurczaka. Sekwencję powtarzać do zapełnienia całego patyczka, kończąc warzywem lub mięsem. Szaszłyki nie powinny być zbyt ściśle nadziane lekkie odstępy między składnikami pozwolą im się równomiernie upiec i zarumienić.
Szaszłyki układać na dobrze rozgrzanym ruszcie grilla i piec przez około 10-12 minut, obracając co kilka minut, aż kurczak będzie zarumieniony, a warzywa lekko przyrumienione i miękkie. W wersji domowej można użyć patelni grillowej lub piekarnika w piekarniku ustawić temperaturę 200°C i piec szaszłyki przez około 20 minut, obracając w połowie czasu. Na ostatnie 35 minut można włączyć funkcję grilla górnego (opiekacz), aby skórka była lekko przypieczona.













