Makaron chiński z kurczakiem

Makaron chiński z kurczakiem to pyszne, aromatyczne danie, które z łatwością przygotujesz w domowej kuchni. Połączenie soczystego kurczaka, chrupiących warzyw i wyrazistego sosu na bazie masła orzechowego, sosu sojowego i limonki tworzy prawdziwą eksplozję smaków inspirowaną kuchnią azjatycką. Makaron chow mein nie tylko doskonale wchłania aromatyczny sos, ale jest również bogaty w białko, co czyni to danie bardziej sycącym i wartościowym odżywczo. To idealna propozycja na szybki, pełnowartościowy obiad lub kolację – lekko pikantny, kremowy i z orientalnym twistem, który pokochasz od pierwszego kęsa.
Makaron chiński z kurczakiem przepis
Składniki
- 250 g makaronu chow mein
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 ząbki czosnku
- kawałek korzenia imbiru (ok. 4 cm)
- 450 g mieszanki warzyw do woka
- olej roślinny do smażenia
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki szczypiorku
- 1 łyżka soku z limonki
Przygotowanie
Makaron chow mein ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
Kurczaka pokroić w małe kawałki i doprawić 2 łyżkami sosu sojowego. Na dużej patelni lub woku rozgrzać odrobinę oleju i smażyć kurczaka przez kilka minut, aż się zarumieni i będzie gotowy.
Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce. Dodać do kurczaka i smażyć przez chwilę, aż uwolnią aromat.
Następnie dodać mieszankę warzyw do woka i smażyć na dużym ogniu przez kilka minut, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną lekko chrupiące.
W osobnej miseczce wymieszać sos sojowy, sos rybny, masło orzechowe i sok z limonki, tworząc aromatyczny sos.
Do woka dodać ugotowany makaron oraz przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 3 minuty, aż składniki się połączą. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i sezamem.
