Makaron udon z kurczakiem i warzywami

Ten makaron udon z kurczakiem i warzywami to danie na szybki obiad w azjatyckim stylu. Miękki, sprężysty makaron, soczysty kurczak, mieszanka warzyw z grzybami mun i aromatyczny sos sojowy z nutą chili tworzą razem pełne smaku, zbilansowane danie. Całość przygotowuje się na jednej patelni (lub w woku), a efekt zachwyca – prosto, szybko i pysznie. Sezam na wierzchu dodaje nie tylko chrupkości, ale i efektownego wykończenia. To przepis, który zadowoli fanów kuchni orientalnej i wszystkich, którzy lubią obiady gotowe w 20 minut!
Makaron udon przepis z kurczakiem i warzywami
Składniki
- 200 g świeżego makaronu udon
- 200 g mrożonej mieszanki warzyw chińskich z grzybami mun
- 150 g fileta z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki pasty chili
- 2 łyżki oleju roślinnego (np. sezamowego lub rzepakowego)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka czarnego i białego sezamu
Przygotowanie
Filet z kurczaka pokroić w cienkie paski. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej, dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie kurczaka. Smażyć przez kilka minut, aż mięso się zarumieni i będzie gotowe.
Dodać mrożoną mieszankę warzyw chińskich z grzybami mun, smażyć wszystko razem przez 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa się podgrzeją i zmiękną.
Dodać do warzyw sos sojowy i pastę chili, dokładnie wymieszać. Włożyć na patelnię świeży makaron udon i smażyć całość jeszcze przez 3-4 minuty, aż makaron będzie gorący i dobrze połączy się z sosem.
Podawać od razu, posypując danie czarnym i białym sezamem.
