Surówka Colesław - przepis na kultową sałatkę do obiadu

Surówka Colesław, znana też jako kolesław lub po prostu klasyczna sałatka Colesław, to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Pochodzi z kuchni amerykańskiej, ale jej korzenie sięgają kuchni holenderskiej. Jest to lekka, chrupiąca i delikatnie kremowa sałatka, której podstawą jest świeża kapusta i marchew. W tej wersji, dzięki dodatkowi czerwonej kapusty, nabiera wyjątkowego, kolorowego wyglądu.
Colesław jest doskonała jako dodatek do mięs, ryb, burgerów, dań z grilla czy frytek, świetnie skomponuje się z karkówką z grilla z wędzoną papryką i czosnkiem. Surówka Colesław sprawdza się także jako składnik kanapek i wrapów. Chrupiąca kapusta i kremowy sos to zgrana para również dla nuggetsów z kurczaka – dostajesz pełne i domowe danie w kilka minut.
Przygotowanie sałatki jest niezwykle proste. Kluczowy etap to odstawienie warzyw na chwilę, aby zmiękły i puściły sok, dzięki czemu ich smak staje się bardziej harmonijny, a sałatka Colesław smakuje jeszcze lepiej. A jeśli lubisz sałatki z charakterem, spróbuj też sałatki z wątróbką, wyrazistej i aromatycznej.
Colesław przepis
Składniki
- ½ małej główki białej kapusty
- ¼ małej główki czerwonej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki majonezu
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Białą i czerwoną kapustę dokładnie umyć, osuszyć, a następnie poszatkować na cienkie paski. Można użyć ostrego noża, mandoliny kuchennej lub malaksera. Podstawą sałatki jest biała kapusta, czerwona kapusta dodaje sałatce intensywnego koloru i lekko słodkiego smaku.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doda ona delikatnej słodyczy oraz soczystości, a także wzbogaci sałatkę o intensywnie pomarańczowy kolor.
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Cebula doda lekkiej ostrości i wyrazistego smaku.
Poszatkowaną kapustę, startą marchew i posiekaną cebulę przełożyć do dużej miski. Całość posolić i oprószyć pieprzem, następnie dokładnie wymieszać dłońmi lub drewnianą łyżką, aby przyprawy równomiernie się rozprowadziły. Miskę z warzywami odstawić na 15 minut, aby kapusta i pozostałe składniki zmiękły. W tym czasie kapusta puści sok, co sprawi, że sałatka nabierze bardziej jednolitej struktury, a smaki dobrze się połączą.
Po upływie czasu do sałatki dodać 2 łyżki majonezu i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki będą równomiernie pokryte sosem. Można dostosować ilość majonezu do własnych preferencji jeśli sałatka ma być bardziej kremowa, można dodać nieco więcej.
Surówka Colesław najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 30 minut, dzięki czemu smaki się przegryzą, a kapusta zyska idealną konsystencję.
Sałatka Colesław to wszechstronny dodatek, który świetnie komponuje się z wieloma daniami. Jest niezastąpiona do dań z grilla, zwłaszcza do soczystych steków, karkówki, kurczaka czy grillowanych ryb. Doskonale pasuje również do burgerów, hot dogów i frytek, dodając im świeżości i chrupkości. Może być także podawana jako dodatek do obiadu, np. do kotletów schabowych, pieczeni lub dań ziemniaczanych.

Colesław w wersji light – czym zastąpić składniki?
- Czerwoną kapustę można pominąć – wtedy to bardziej tradycyjna surówka z kapusty i marchewki.
- Cebulę da się zastąpić porem lub szczypiorkiem – będą delikatniejsze w smaku.
- Majonez można wymienić na jogurt naturalny lub majonez wegański, by stworzyć lżejszą wersję klasycznej sałatki coleslaw.
- Dodaj jabłko, jeśli lubisz lekko słodkie akcenty – świetnie się sprawdza jako dodatek do grilla i burgerów.
Wskazówki kuchenne
- Colesław najlepiej smakuje po schłodzeniu – surówka z kapusty i marchewki potrzebuje kilku minut, aby smaki się przegryzły.
- Jeśli chcesz, aby surówka była lżejsza, wymieszaj majonez z jogurtem – to zdrowsza wersja sałatki coleslaw.
- Chcesz urozmaicić smak? Dodaj odrobinę soku z cytryny lub musztardy.