Pieczone ziemniaki w maśle z piekarnika

4.9
(5)
Czas przygotowania 30 min
4
Pieczone ziemniaki w maśle

Pieczone ziemniaki w maśle to prosty, a jednocześnie niezwykle aromatyczny i pełen smaku dodatek do wielu dań obiadowych. Ich delikatna, maślana skórka i miękkie wnętrze czynią je wyjątkowo apetycznymi, a przy tym sycącymi. Ziemniaki z piekarnika w maśle mają bardziej subtelny i łagodny smak niż te pieczone z oliwą i przyprawami – są idealne dla dzieci i dorosłych, którzy cenią klasyczne smaki. 

Masło, w którym pieką się ziemniaki, delikatnie się karmelizuje, tworząc złocistą, aromatyczną warstwę na powierzchni każdego kawałka. Te ziemniaki to dobra alternatywa dla zwykłych gotowanych ziemniaków, frytek czy ziemniaków z wody – idealna do dań mięsnych, rybnych i wegetariańskich.

Przepis na pieczone ziemniaki w maśle

Wydrukuj

Składniki

  1. 1 kg ziemniaków (najlepiej typ kulinarny B o średniej zawartości skrobi, idealne do pieczenia)
  2. 4 łyżki klarowanego masła
  3. 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, usuwając wszelkie zanieczyszczenia i ewentualne oczka. Nie należy ich obierać gotowane będą w skórkach, co pozwala zachować ich strukturę i smak. Tak przygotowane ziemniaki umieścić w garnku, zalać zimną wodą, lekko posolić i zagotować. Od momentu wrzenia gotować przez około 20 minut, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Najlepiej sprawdzać stopień ugotowania, wbijając czubek noża powinien z łatwością wchodzić w ziemniaka, ale z lekkim oporem.

  2. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i pozostawić do przestudzenia. Kiedy będą już chłodne na tyle, by można było je bez problemu dotykać, obrać je ze skórki. Obieranie po ugotowaniu pozwala zachować więcej smaku i sprawia, że ziemniaki nie chłoną zbyt dużo wody. Każdego ziemniaka przekroić na połówki jeśli są bardzo duże, można pokroić na ćwiartki. Ważne, by kawałki były dość duże, co zapobiegnie ich przesuszeniu podczas pieczenia.

  3. Ziemniaki przełożyć do dużej miski. Dodać 4 łyżki klarowanego masła powinno być płynne, ale nie gorące. Masło klarowane nadaje potrawie głęboki, lekko orzechowy aromat i świetnie znosi wysokie temperatury, nie przypalając się. Dodać 1 płaską łyżeczkę soli i wszystko bardzo dokładnie wymieszać, tak aby każda połówka ziemniaka była równomiernie pokryta warstwą masła. Mieszanie najlepiej wykonać delikatnie, by nie uszkodzić struktury ziemniaków.

  4. Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć ziemniaki przecięciem do dołu dzięki temu dolna część lekko się zarumieni, tworząc złocistą, apetyczną skórkę. Ważne, by ziemniaki leżały w jednej warstwie i miały nieco przestrzeni między sobą zapewni to równomierne pieczenie.

  5. Piekarnik rozgrzać do 200°C, ustawiając funkcję termoobiegu. Naczynie z ziemniakami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut. W trakcie pieczenia można je raz delikatnie obrócić, by z każdej strony zyskały złocistą powierzchnię, jednak nie jest to konieczne. Po upieczeniu ziemniaki powinny być miękkie w środku, a na zewnątrz delikatnie chrupiące i pokryte cienką warstwą lekko przyrumienionego masła.

Pieczone ziemniaki w maśle

Z czym podawać pieczone ziemniaki w maśle?

Pieczone ziemniaki w maśle doskonale sprawdzą się jako dodatek do wielu dań obiadowych. Wersja w maśle jest także alternatywą dla tradycyjnych pieczonych ziemniaków. Najlepiej komponują się z pieczonym mięsem np. karkówką, kurczakiem z ziołami, schabem czy gulaszem. Świetnie pasują także do dań rybnych, zwłaszcza delikatnych ryb pieczonych lub duszonych, jak dorsz, pstrąg czy łosoś. W wersji bezmięsnej można je podać z grillowanymi warzywami, jajkiem sadzonym, sosem koperkowym lub jogurtowym, a także z twarożkiem ze szczypiorkiem.

Podane z miseczką kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego z dodatkiem szczypiorku, koperku lub czosnku stanowią pyszną przekąskę na kolację. Można je również zapakować do lunchboxa, dobrze smakują także po wystudzeniu. Ziemniaki pieczone w maśle to danie, które idealnie łączy komfort jedzenia z naturalnym smakiem. To świetny przykład na to, że nawet z najprostszych składników można stworzyć coś wyjątkowego

Jeśli szukasz ciepłych przystawek na święta, spróbuj krokietów z pieczarkami i kapustą, a po więcej inspiracji na dodatki zerknij na przystawki.
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-11-09