Cherry pie - amerykański placek z wiśniami

4.9
(4)
Czas przygotowania 30 min
Czas pieczenia 35 min
10
Amerykański cherry pie, klasyczny placek z wiśniami i kruchym ciastem

Amerykański cherry pie to klasyczny deser o rustykalnym wyglądzie, wygląda jak z okładki magazynu i smakuje jeszcze lepiej. Placek cherry pie od lat króluje na stołach w Stanach Zjednoczonych. Kruchy, maślany spód i charakterystyczna kratka na wierzchu skrywają soczyste nadzienie z wiśni z delikatną nutą wanilii. 

Ten placek z wiśniami to nie tylko symbol amerykańskich przyjęć i świąt, ale także uniwersalne ciasto, które doskonale smakuje przez cały rok, zarówno z sezonowymi, świeżymi wiśniami, jak i z wiśniami mrożonymi. Placek wiśniowy podany z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych będzie prawdziwym deserowym hitem. Wiśnie świetnie sprawdzają się nie tylko w plackach – zobacz też domowe ciasto czekoladowe z wiśniami, czyli połaczenie soczystych owoców z mocą kakao.

Przepis na cherry pie - placek z wiśniami

Wydrukuj

Składniki

Kruche ciasto

  1. 350 g mąki pszennej tortowej
  2. 150 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
  3. 50 g cukru pudru
  4. 4 żółtka
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. miękkie masło i odrobina mąki do przygotowania formy

Nadzienie

  1. 1 kg wydrylowanych wiśni
  2. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  3. 100 g cukru (biały lub brązowy, w zależności od smaku wiśni)
  4. 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Dodatkowo

  1. białko jaja do posmarowania ciasta przed pieczeniem
  2. cukier puder lub świeża bita śmietana do podania

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodać zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Palcami lub przy pomocy siekacza do ciasta połączyć składniki, aż powstanie kruszonka o konsystencji grubego, mokrego piasku. Dodać dwa żółtka i szybko zagnieść ciasto nie powinno się go wyrabiać zbyt długo, aby nie ogrzało się od ciepła dłoni. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Gotowe ciasto podzielić na dwie części: jedną większą (około 2/3 całości) przeznaczoną na spód i boki formy, drugą mniejszą na wierzchnią kratkę. Obie części zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut, aby dobrze się schłodziły i łatwo rozwałkowywały.

  2. W dużej misce umieścić wydrylowane wiśnie świeże lub rozmrożone (jeśli są mrożone, należy je wcześniej odsączyć z nadmiaru soku). Do wiśni wsypać odmierzoną ilość cukru, dodać mąkę ziemniaczaną oraz ziarna z laski wanilii lub cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszać łyżką, aby owoce były równomiernie obtoczone w mące i cukrze. Tak przygotowane nadzienie odstawić na kilka minut cukier zacznie się rozpuszczać, a wiśnie puszczą sok.

  3. Formę do pieczenia posmarować cienko miękkim masłem i oprószyć odrobiną mąki. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkować na grubość około 4 mm i ostrożnie wyłożyć nim dno oraz boki formy. Nadmiar ciasta przy krawędziach odciąć nożem. Na spód wyłożyć przygotowane wiśnie wraz z sokiem, który zdążył się zebrać. Owoce równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić na paski o szerokości około 1,5-2 cm. Z pasków ułożyć na wierzchu kratkę, przeplatając je naprzemiennie, aby stworzyć klasyczny wzór. Brzegi pasków delikatnie docisnąć do ciasta na bokach formy. Posmarować gotowy placek z wiśniami rozmąconym białkiem.

  4. Piekarnik rozgrzać do 180°C (góra-dół). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35-40 minut, aż kratka się pięknie zarumieni, a nadzienie zacznie delikatnie bulgotać przy krawędziach. Po upieczeniu pozostawić do przestudzenia w formie najlepiej przez około godzinę, aby nadzienie nie wypływało przy krojeniu.

Amerykański cherry pie, klasyczny placek z wiśniami i kruchym ciastem

Z czym serwować placek z wiśniami cherry pie?

Placek z wiśniami cherry pie najlepiej smakuje podany lekko ciepły lub w temperaturze pokojowej. Przed podaniem można oprószyć cherry pie delikatnie cukrem pudrem lub podać z porcją świeżo ubitej śmietany. Idealnym dodatkiem będzie również gałka lodów waniliowych lub śmietankowych, które w połączeniu z ciepłym nadzieniem wiśniowym stworzą doskonałą kompozycję. 

Ciasto wiśniowe sprawdzi się zarówno jako deser po obiedzie, jak i słodka przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty. Kwaśna wiśnia i czekolada to zgrany duet. Do kawałka ciasta podaj także churros w cukrze oraz mały kubeczek sosu czekoladowego do maczania. Na koniec podaj lekko schłodzoną nalewę z mięty.

Jeśli lubisz kruche ciasta i owoce w piekarniku, sprawdź przepis szarlotka z bezą, deser o przyjemnym aromacie cynamonu.

  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-09-24