Cherry pie - amerykański placek z wiśniami

Amerykański cherry pie to klasyczny deser o rustykalnym wyglądzie, wygląda jak z okładki magazynu i smakuje jeszcze lepiej. Placek cherry pie od lat króluje na stołach w Stanach Zjednoczonych. Kruchy, maślany spód i charakterystyczna kratka na wierzchu skrywają soczyste nadzienie z wiśni z delikatną nutą wanilii.
Ten placek z wiśniami to nie tylko symbol amerykańskich przyjęć i świąt, ale także uniwersalne ciasto, które doskonale smakuje przez cały rok, zarówno z sezonowymi, świeżymi wiśniami, jak i z wiśniami mrożonymi. Placek wiśniowy podany z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych będzie prawdziwym deserowym hitem. Wiśnie świetnie sprawdzają się nie tylko w plackach – zobacz też domowe ciasto czekoladowe z wiśniami, czyli połaczenie soczystych owoców z mocą kakao.
Przepis na cherry pie - placek z wiśniami
Składniki
Kruche ciasto
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 150 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
- 50 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- miękkie masło i odrobina mąki do przygotowania formy
Nadzienie
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru (biały lub brązowy, w zależności od smaku wiśni)
- 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Dodatkowo
- białko jaja do posmarowania ciasta przed pieczeniem
- cukier puder lub świeża bita śmietana do podania
Przygotowanie
Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodać zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Palcami lub przy pomocy siekacza do ciasta połączyć składniki, aż powstanie kruszonka o konsystencji grubego, mokrego piasku. Dodać dwa żółtka i szybko zagnieść ciasto nie powinno się go wyrabiać zbyt długo, aby nie ogrzało się od ciepła dłoni. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Gotowe ciasto podzielić na dwie części: jedną większą (około 2/3 całości) przeznaczoną na spód i boki formy, drugą mniejszą na wierzchnią kratkę. Obie części zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut, aby dobrze się schłodziły i łatwo rozwałkowywały.
W dużej misce umieścić wydrylowane wiśnie świeże lub rozmrożone (jeśli są mrożone, należy je wcześniej odsączyć z nadmiaru soku). Do wiśni wsypać odmierzoną ilość cukru, dodać mąkę ziemniaczaną oraz ziarna z laski wanilii lub cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszać łyżką, aby owoce były równomiernie obtoczone w mące i cukrze. Tak przygotowane nadzienie odstawić na kilka minut cukier zacznie się rozpuszczać, a wiśnie puszczą sok.
Formę do pieczenia posmarować cienko miękkim masłem i oprószyć odrobiną mąki. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkować na grubość około 4 mm i ostrożnie wyłożyć nim dno oraz boki formy. Nadmiar ciasta przy krawędziach odciąć nożem. Na spód wyłożyć przygotowane wiśnie wraz z sokiem, który zdążył się zebrać. Owoce równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić na paski o szerokości około 1,5-2 cm. Z pasków ułożyć na wierzchu kratkę, przeplatając je naprzemiennie, aby stworzyć klasyczny wzór. Brzegi pasków delikatnie docisnąć do ciasta na bokach formy. Posmarować gotowy placek z wiśniami rozmąconym białkiem.
Piekarnik rozgrzać do 180°C (góra-dół). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35-40 minut, aż kratka się pięknie zarumieni, a nadzienie zacznie delikatnie bulgotać przy krawędziach. Po upieczeniu pozostawić do przestudzenia w formie najlepiej przez około godzinę, aby nadzienie nie wypływało przy krojeniu.

Z czym serwować placek z wiśniami cherry pie?
Placek z wiśniami cherry pie najlepiej smakuje podany lekko ciepły lub w temperaturze pokojowej. Przed podaniem można oprószyć cherry pie delikatnie cukrem pudrem lub podać z porcją świeżo ubitej śmietany. Idealnym dodatkiem będzie również gałka lodów waniliowych lub śmietankowych, które w połączeniu z ciepłym nadzieniem wiśniowym stworzą doskonałą kompozycję.
Ciasto wiśniowe sprawdzi się zarówno jako deser po obiedzie, jak i słodka przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty. Kwaśna wiśnia i czekolada to zgrany duet. Do kawałka ciasta podaj także churros w cukrze oraz mały kubeczek sosu czekoladowego do maczania. Na koniec podaj lekko schłodzoną nalewę z mięty.
Jeśli lubisz kruche ciasta i owoce w piekarniku, sprawdź przepis szarlotka z bezą, deser o przyjemnym aromacie cynamonu.












