Makaron z cukinii z serem feta

Szybki, lekki i zdrowy – taki właśnie jest makaron z cukinii z czosnkiem, fetą i rukolą, przygotowany w kilka minut przy pomocy temperówki do warzyw. To idealna propozycja na fit kolację lub letni lunch, pełna świeżości i smaku. Delikatnie podsmażona cukinia, aromatyczny czosnek, ser feta i chrupiący ogórek tworzą razem pyszne i pożywne danie bez makaronu z mąki. Dodatkowo garść rukoli dodaje lekko ostrego akcentu i wzbogaca całość o wartości odżywcze. To świetny pomysł na posiłek niskokaloryczny, bezglutenowy i pełen warzyw – idealny dla osób dbających o linię i smak!
Przepis na makaron z cukini z serem feta
Składniki
- 2 średnie cukine
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 100 g sera fety
- 1 świeży ogórek
- garść rukoli
- sól i pieprz
Przygotowanie
Cukinię umyć i osuszyć, następnie przy pomocy temperówki do warzyw lub spiralizera przygotować makaron z cukinii.
Czosnek obrać i drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i smażyć przez kilka sekund na małym ogniu, aż zacznie pachnieć, uważając, by go nie przypalić.
Dodać makaron z cukinii i smażyć przez około 5 minuty, tylko do lekkiego zmięknięcia cukinia powinna pozostać jędrna.
Zdjąć patelnię z ognia. Na wierzch dodać pokruszoną fetę, półplasterki świeżego ogórka oraz garść rukoli.
Całość doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku, delikatnie wymieszać. Podawać od razu danie jest najlepsze na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
