Crumbl Cookies - miękkie ciasteczka z kawałkami czekolady

5.0
(4)
Czas przygotowania 15 min
Czas pieczenia 20 min
10
Świeże domowe ciasteczka Crumbl Cookies z czekoladą

Crumbl Cookies to jedne z najbardziej rozpoznawalnych ciasteczek w USA – słyną z miękkiego, delikatnego środka i chrupiących brzegów. Ich sekret tkwi w prostych składnikach i dużych kawałkach czekolady, które podczas pieczenia rozpływają się w cieście, tworząc wyjątkową teksturę. Te ciasteczka z kawałkami czekolady przygotujesz w domu, a efekt będzie równie zachwycający, jak w popularnych amerykańskich cukierniach. 

Choć Crumbl Cookies to typowo amerykański przepis, ich smak i wygląd przypominają popularne w Polsce pieguski – kruche ciasteczka z dużą ilością kawałków czekolady. Różnica polega na tym, że amerykańskie ciastka są większe, grubsze i mają miękkie wnętrze, podczas gdy tradycyjne pieguski są bardziej kruche. To sprawia, że przygotowując ciasteczka z kawałkami czekolady w stylu Crumbl, zyskujemy połączenie dwóch tradycji wypieków w jednej słodkiej odsłonie.

Crumbl Cookies przepis

Wydrukuj

Składniki

  1. 200 g masła (miękkiego)
  2. 2 żółtka jaj
  3. 300 g mąki pszennej
  4. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  5. 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 100 g cukru pudru
  7. 100 g czekolady deserowej (50% kakao)
  8. 1 łyżka esencji waniliowej

Przygotowanie

  1. Na początku należy przygotować masło, powinno być miękkie, aby łatwo połączyło się z pozostałymi składnikami. Masło umieszcza się w misce i uciera na gładką masę razem z cukrem pudrem. Następnie dodaje się żółtka oraz esencję waniliową i całość dokładnie miesza do uzyskania jednolitej konsystencji.

  2. W osobnym naczyniu przesiewa się mąkę pszenną z dodatkiem mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Dzięki temu suche składniki dobrze się napowietrzą i równomiernie rozłożą w cieście. Mieszankę mączną wsypuje się stopniowo do masy maślanej i delikatnie łączy, aż powstanie miękkie, ale zwarte ciasto.

  3. Czekoladę deserową sieka się na mniejsze kawałki, najlepiej, aby część była drobna, a część w większych kostkach, co zapewni ciekawą teksturę ciasteczek. Posiekaną czekoladę dodaje się do ciasta i miesza szpatułką tak, aby rozłożyła się równomiernie w całej masie.

  4. Z przygotowanego ciasta formuje się duże kulki wielkości piłeczki golfowej i układa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi sporo miejsca, ponieważ w trakcie pieczenia ciasteczka urosną i lekko się rozpłyną.

  5. Blachę wkłada się do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecze około 15 - 20 minut. Należy pilnować, aby ciasteczka pozostały jasne w środku, a brzegi tylko lekko się zarumieniły, dzięki temu po ostudzeniu będą miękkie i delikatne, a jednocześnie sprężyste. Po wyjęciu z piekarnika Crumbl cookies pozostawia się na blaszce jeszcze przez kilka minut, aby stężały, a następnie przenosi na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Świeże domowe ciasteczka Crumbl Cookies z czekoladą

Sprawdzone porady na miękkie Crumbl Cookies

  • Masło powinno być miękkie – ułatwi to ucieranie i nada Crumbl Cookies odpowiedniej konsystencji.
  • Czekoladę deserową najlepiej posiekać na kawałki różnej wielkości – dzięki temu ciasteczka z kawałkami czekolady będą miały ciekawszą strukturę.
  • Ciasto formuj w duże kulki – to charakterystyczny element oryginalnych Crumbl Cookies.
  • Piecz krótko (12–14 minut) – ciasteczka muszą pozostać jasne w środku, aby były miękkie po ostudzeniu.
  • Po wyjęciu z piekarnika zostaw je na blaszce na kilka minut – stężeją i łatwiej będzie je przenieść.

Crumbl Cookies najlepiej smakują jeszcze ciepłe, gdy kawałki czekolady są lekko roztopione. Jeśli uwielbiasz takie czekoladowe wypieki, koniecznie spróbuj także brownie z bakaliami wilgotnego i intensywnie czekoladowego ciasta. Na małe przyjęcia świetnie sprawdzą się również babeczki czekoladowe, które możesz udekorować według własnego pomysłu. A jeśli masz ochotę na coś prostego i nostalgicznego, wybierz blok czekoladowy z bakaliami, który smakuje jak z dzieciństwa.

Ciasteczka + kawa na zimno? Sprawdź, jaka kawa do cold brew najlepiej pasuje do słodkich wypieków.
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-11-04