Kompot truskawkowy z limonką – domowa lemoniada bez konserwantów

5.0
(4)
Czas przygotowania 20 min
Czas gotowania 10 min
12
Kompot z truskawek

Kompot z truskawek i limonek to wyjątkowe połączenie klasycznego smaku polskiego lata z nutą cytrusowej egzotyki. Truskawki, słodkie i soczyste, doskonale komponują się z lekko kwaśną, orzeźwiającą limonką. To naturalny napój, bez konserwantów, pełen smaku i witamin. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadów, np. do talerza leczo, zwłaszcza w upalne dni.

Kompot truskawkowy można podawać zarówno na ciepło, jak i schłodzony z kostkami lodu oraz plasterkiem limonki i świeżą miętą – będzie wyglądał i smakował jak domowa lemoniada z owocowym twistem. Jak zrobić kompot z truskawek dowiesz się z naszego przepisu.

Przepis na kompot z truskawek

Wydrukuj

Składniki

  1. 1,5 kg świeżych truskawek
  2. 3 litry wody
  3. 1/2 szklanki cukru (w zależności od preferencji)
  4. 2 limonki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie kompotu z truskawek należy rozpocząć od dokładnego umycia owoców. Trzeba je oczyścić z szypułek, najlepiej tuż przed gotowaniem, aby nie traciły zbyt dużo soku. Truskawki mogą być użyte w całości, zwłaszcza jeśli są drobne lub przekrojone na połówki w przypadku większych okazów. Dzięki temu szybciej oddadzą swój smak do wody, a sam kompot zyska intensywniejszy aromat.

  2. W dużym garnku zagotować 3 litry wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać przygotowane truskawki oraz wsypać cukier, jego ilość warto dostosować do słodkości owoców oraz indywidualnych upodobań. Jeśli truskawki są bardzo słodkie, można ograniczyć cukier do kilku łyżek, a jeśli są kwaśne dodać nieco więcej.

  3. Owoce gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut, w tym czasie truskawki powinny częściowo się rozpaść i zabarwić wodę na intensywny czerwony kolor. Gotowanie nie powinno trwać zbyt długo, aby zachować świeżość i naturalną słodycz owoców.

  4. W czasie gdy kompot truskawkowy lekko przestyga, przygotować limonki, dokładnie umyć i przekroić na pół. Z jednej połówek wycisnąć sok. Sok z limonek dodać do lekko ostudzonego kompotu, najlepiej, gdy nie jest już wrzący, ponieważ zbyt wysoka temperatura mogłaby zniszczyć świeży aromat limonek.

  5. Po wymieszaniu wszystkich składników kompot odstawić na około godzinę, aby smaki się połączyły i nabrały głębi. W tym czasie napój można pozostawić pod przykryciem, najlepiej w chłodnym miejscu lub na blacie kuchennym.

  6. Gotowy kompot z truskawek można podawać na kilka sposobów. Jeśli preferowana jest klarowna wersja, napój wystarczy przecedzić przez sitko, oddzielając owoce. Można jednak również pozostawić truskawki w kompocie. Owoce są miękkie, słodkie i świetnie nadają się do zjedzenia łyżeczką. Kompot najlepiej smakuje schłodzony, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać go również na ciepło.

  7. Truskawkowy kompot to idealne uzupełnienie domowego obiadu. Znakomicie komponuje się z daniami mącznymi, takimi jak pierogi z serem, naleśniki, racuchy, a także z klasycznymi daniami mięsnymi, jak schabowy, gulasz czy mielone. Świetnie sprawdzi się także jako napój na podwieczorek serwowany obok ciasta drożdżowego, sernika na zimno lub szarlotki. W upalne dni warto dodać do niego kostki lodu, plasterki świeżej limonki i kilka listków mięty.

Kompot z truskawek

Zobacz inne przepisy

Placek z rabarbarem z cukrem pudrem
Ciasta i desery»Ciasta
110 min
20
Wilgotna babka makowa
Ciasta i desery»Ciasta
85 min
12
Makaron z buraczanym pesto
Dania»Makarony
20 min
4
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-09-12