Żurek w chlebie

Żurek w chlebie to wyjątkowe danie, które łączy tradycyjny smak z efektownym podaniem. Aromatyczna zupa, przygotowana na bazie białej kiełbasy, z dodatkiem jajek, czosnku i chrzanu, zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Serwowany w chrupiącym, wydrążonym bochenku chleba, żurek staje się nie tylko pysznym, ale i wizualnie atrakcyjnym daniem, idealnym na uroczyste okazje, takie jak Wielkanoc, czy jako rozgrzewający posiłek na co dzień. To szybki i łatwy sposób na zaskoczenie rodziny lub gości tradycyjnym, a jednocześnie oryginalnym daniem.
Przepis na żurek w chlebie
Składniki
Składniki żurku
- 2 litry bulionu lub wywaru mięsnego
- 500 g białej kiełbasy
- 500 ml żuru (zakwasu żytniego)
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki śmietany 18%
- pieprz
- sól
Miseczki z chleba
- 8-10 małych chlebków do żurku
Przygotowanie
Przygotowanie żurku
Do garnka wlać bulion warzywny lub mięsny. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę. Gotować 10 min.
Następnie wlać gotowy zakwas, Zakwas wlewać do smaku w zależności jak kwaśny ma być żurek. Dodać zmiażdżony czosnek, chrzan i majeranek. Gotować 15 min.
W małej miseczce wymieszać 2 łyżki śmietany z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Dodać do żurku. Całość doprawić solą i pieprzem.
Podawać w podpieczonych chlebkach z jajkami na twardo.
Podpiekanie chlebków
Odciąć górę z chlebków i starannie wydrążyć miąsz ze środka. Włożyć do piekarnika na 20 min do 160 C.
