Makaron z pomidorkami koktajlowymi

5.0
(1)
Czas przygotowania 20 min
4
Makaron z pomidorami

Makaron z pomidorkami koktajlowymi, świeżą bazylią i parmezanem to kwintesencja włoskiej prostoty – danie, które zachwyca smakiem mimo minimalnej liczby składników. Słodycz pomidorków, aromatyczna oliwa z czosnkiem i świeża bazylia tworzą lekki, letni sos, który idealnie otula nitki al dente spaghetti. To świetny pomysł na szybki obiad lub kolację, gotowy w niecałe 20 minut, bez zbędnego wysiłku – wystarczy dobrej jakości makaron i garść świeżych składników. Danie jest jednocześnie proste, eleganckie i niesamowicie smaczne – prawdziwe włoskie mniej znaczy więcej.

Przepis na makaron z pomidorkami

Wydrukuj

Składniki

  1. 400 g makaronu spaghetti
  2. 400 g pomidorków koktajlowych
  3. 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  4. 2 ząbki czosnku
  5. garść świeżej bazylii
  6. 50 g tar­tego parmezanu
  7. sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, zachowując ok. ½ szklanki wody z gotowania.

  2. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i smażyć na małym ogniu przez chwilę, aż zacznie pachnieć nie rumienić.

  3. Dodać pomidorki koktajlowe i smażyć przez kilka minut, aż lekko zmiękną i puszczą sok. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

  4. Dodać ugotowany makaron oraz odrobinę wody z gotowania. Całość dokładnie wymieszać, aby sos połączył się z makaronem. Tuż przed podaniem dodać świeże listki bazylii i posypać startym parmezanem.

Makaron z pomidorami

Zobacz inne przepisy

Zapiekany makaron
Dania»Makarony
40 min
2
Konjac makaron
Dania»Makarony
20 min
4
Udon makaron
Dania»Makarony
20 min
2
Makaron z pesto z bazylii
Dania»Makarony
15 min
4
Makaron z cukinii z fetą i ogórkiem
Dania»Makarony
20 min
2
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Dania»Makarony
25 min
4
Makaron ze szparagami
Dania»Makarony
20 min
2
Makaron z cukinii z krewetkami
Dania»Makarony
15 min
2
  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-04-05