Makaron z pomidorkami koktajlowymi

Makaron z pomidorkami koktajlowymi, świeżą bazylią i parmezanem to kwintesencja włoskiej prostoty – danie, które zachwyca smakiem mimo minimalnej liczby składników. Słodycz pomidorków, aromatyczna oliwa z czosnkiem i świeża bazylia tworzą lekki, letni sos, który idealnie otula nitki al dente spaghetti. To świetny pomysł na szybki obiad lub kolację, gotowy w niecałe 20 minut, bez zbędnego wysiłku – wystarczy dobrej jakości makaron i garść świeżych składników. Danie jest jednocześnie proste, eleganckie i niesamowicie smaczne – prawdziwe włoskie mniej znaczy więcej.
Przepis na makaron z pomidorkami
Składniki
- 400 g makaronu spaghetti
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- 50 g tartego parmezanu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, zachowując ok. ½ szklanki wody z gotowania.
Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i smażyć na małym ogniu przez chwilę, aż zacznie pachnieć nie rumienić.
Dodać pomidorki koktajlowe i smażyć przez kilka minut, aż lekko zmiękną i puszczą sok. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodać ugotowany makaron oraz odrobinę wody z gotowania. Całość dokładnie wymieszać, aby sos połączył się z makaronem. Tuż przed podaniem dodać świeże listki bazylii i posypać startym parmezanem.
