Ciasto z malinami i mascarpone - szybki deser bez pieczenia

Ciasto z malinami i mascarpone to lekki, kremowy i owocowy deser. Co najważniejsze – nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie jest szybkie i przyjemne. Wystarczy kilka prostych składników, aby uzyskać efektowny wypiek, który idealnie sprawdzi się zarówno na przyjęcia, jak i jako słodki finał letniego obiadu. Połączenie biszkoptów, śmietankowo-serowego kremu i świeżych malin to gwarancja smaku, który kojarzy się z elegancją, ale bez kulinarnego stresu.
To ciasto przypomina nieco włoskie tiramisu, ale jest zdecydowanie lżejszy i bardziej owocowy. Jego przygotowanie nie wymaga piekarnika, dzięki czemu idealnie nadaje się na upalne dni. Wersja z biszkoptami ułożonymi także na bokach tortownicy prezentuje się wyjątkowo – tworzy tzw. „Charlotte cake”, ciasto o pięknej formie, które można od razu podać gościom, bez konieczności dodatkowego ozdabiania.
Przepis na ciasto z malinami i mascarpone
Składniki
- ok. 250-300 g biszkoptów typu lady fingers (podłużne biszkopty, np. Savoiardi)
- ok. 5 łyżek dżemu malinowego (najlepiej lekko kwaskowego, z wyraźnym smakiem owocu)
- 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 500 ml śmietanki 30% (również schłodzonej)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 0,5 kg świeżych malin
- 2 łyżki cukru pudru do kremu
- cukier puder do oprószenia boków
Przygotowanie
Do przygotowania ciasta najlepiej użyć okrągłej tortownicy o średnicy ok. 24 cm z odpinanym rantem. Biszkopty typu lady fingers przyciąć z jednej strony tak, by miały płaską podstawę i stabilnie stały pionowo wzdłuż brzegów formy. Układać je ciasno jeden obok drugiego, tworząc obręcz. Spód tortownicy również wyłożyć biszkoptami, można je nieco przyciąć, aby dobrze się zmieściły i dokładnie zakryły dno.
Wierzch biszkoptów znajdujących się na spodzie delikatnie posmarować warstwą dżemu malinowego. Dżem nie tylko dodaje kwaskowatości, ale także zabezpiecza spód przed wilgocią z kremu, jednocześnie nadając całości lekko owocowy posmak już od pierwszego kęsa.
Do dużej misy miksera wlać dobrze schłodzoną śmietankę 30% i ubić ją na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę ekstraktu z wanilii i cukier puder. Następnie delikatnie, partiami dodawać serek mascarpone. Krem powinien być puszysty, stabilny, ale nie przebity, zbyt długie mieszanie może spowodować zwarzenie się masy.
Gotowy krem przełożyć do tortownicy na przygotowany spód z biszkoptów i dżemu. Równomiernie rozprowadzić i delikatnie wyrównać szpatułką. Na wierzchu ciasta ułożyć świeże maliny, można rozmieścić je symetrycznie lub w nieregularny, bardziej naturalny sposób. Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, aby ciasto dobrze stężało i biszkopty zmiękły.
Przed podaniem ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy. Boki biszkoptów delikatnie oprószyć cukrem pudrem, najlepiej dłońmi lekko dociskając, do oprószenia malin użyć małego sitka. Ciasto można również udekorować listkami mięty dla świeżego akcentu.

Z czym podawać ciasto z malinami i mascarpone?
Ciasto z malinami i mascarpone najlepiej smakuje schłodzone, tuż po wyjęciu z lodówki, dlatego doskonale sprawdza się jako deser podawany latem lub po obiedzie, gdy ma się ochotę na coś lekkiego, kremowego i orzeźwiającego.
Ciasto malinowe dzięki połączeniu waniliowego kremu, biszkoptów i świeżych malin jest już kompletnym deserem, ale świetnie komponuje się także z filiżanką kawy, zarówno klasycznym espresso, kawą z mlekiem oraz samodzielnie przygotowaną kawę mrożoną. Serek mascarpone smakuje również w przepisie Malinowa Chmurka – ciasto bez pieczenia z bezą i malinami.
Ciasto z mascarpone i malinami dobrze pasuje do herbat owocowych lub ziołowych, szczególnie z maliną, hibiskusem, miętą czy cytryną, które podkreślają świeże owoce. W wersji bardziej efektownej można podać je z dodatkiem musu owocowego, np. z malin lub czerwonej porzeczki, który nada lekkiej kwaskowatości i stworzy ciekawy kontrast smakowy. Na talerzu świetnie prezentuje się z kleksem bitej śmietany, listkami świeżej mięty lub dodatkowymi malinami rozsypanymi wokół porcji ciasta. Dzięki swojej delikatności i wyważonemu smakowi ciasto z malinami i mascarpone pasuje zarówno do eleganckiego przyjęcia, jak i do popołudniowego deseru w domowym zaciszu.