Ciasteczka z kawałkami białej i mlecznej czekolady. Deser do kawy i herbaty

5.0
(1)
Czas przygotowania 10 min
Czas pieczenia 15 min
20
Domowe ciasteczka z kawałkami czekolady, chrupiące i złociste

Ciasteczka z białą czekoladą mają delikatny, waniliowy profil i miękki środek, w którym trafisz na kawałki białej oraz mlecznej czekolady. Brzegi lekko się rumienią, a całość pozostaje maślana i przyjemnie krucha. To wygodny wypiek: ciasto mieszasz w jednej misce, porcjujesz łyżką, pieczesz kwadrans w 180°C.

Podawaj je na ciepło z filiżanką gorącej czekolady, do popołudniowej kawy (sprawdza się kawa mrożona latem albo szybka kawa frappe), a na weekend dołóż je do prostego, warstwowego deseru jak tiramisu lub podaj w zestawie z intensywnie czekoladowym brownie. Dzięki neutralnej bazie łatwo je też „spersonalizować”: możesz dorzucić garść żurawiny, posiekane orzechy albo wiórki kokosowe.

Przepis na ciasteczka z białą czekoladą

Wydrukuj

Składniki

  1. 300 g mąki pszennej
  2. 100 g miękkiego masła
  3. 2 łyżki cukru pudru
  4. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  5. szczypta soli
  6. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  7. 1 jajko
  8. 90 g mlecznej czekolady
  9. 90 g białej czekolady

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli. Czekoladę pokroić nożem na mniejsze kawałki – powinny być różnej wielkości, aby w gotowych ciasteczkach można było natrafić zarówno na większe kawałki, jak i drobniejsze fragmenty.

  2. Miękkie masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dzięki temu ciasteczka po upieczeniu będą miały lekko chrupiący brzeg i miękki środek. Dodać jajko oraz ekstrakt waniliowy, całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. Do masy maślanej stopniowo dodawać suche składniki i mieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Na końcu wsypać pokrojoną czekoladę i delikatnie wymieszać, aby równomiernie rozłożyła się w cieście.

  4. Z ciasta odrywać porcje wielkości mandarynki i formować kulki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy, ponieważ ciasteczka w trakcie pieczenia lekko się rozpłaszczą. Każdą kulkę można delikatnie spłaszczyć dłonią.

  5. Piekarnik nagrzać do 180°C (góra–dół). Ciasteczka piec przez 15 minut, aż brzegi lekko się zarumienią, a środek pozostanie jasny. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blasze na kilka minut – dzięki temu stwardnieją i będzie je łatwo zdjąć. Następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Domowe ciasteczka z kawałkami czekolady, chrupiące i złociste

Zamienniki w ciasteczkach z białą czekoladą

  • Mąka pszenna: mąka migdałowa (bardziej sypka, lekko orzechowy akcent) lub orkiszową (łagodny, zbożowy charakter).
  • Masło: masło klarowane (pełniejszy, maślany profil) lub olejem kokosowym (delikatna, kokosowa nuta pasująca do białej czekolady).
  • Cukier puder: cukier trzcinowy albo muscovado (ciemniejsze, karmelowe nuty, ciasteczka będą słodsze w odbiorze i lekko „toffee”).
  • Soda oczyszczona: proszek do pieczenia (łagodniejszy aromat, ciastka rosną równiej).
  • Ekstrakt waniliowy: pasta z wanilii lub ziarenka z laski (wyraźniejszy aromat) albo cukier z wanilią (subtelniejszy efekt).
  • Wanilia (jeśli chcesz odmiany): skórka z pomarańczy albo migdałowy aromat.

Zobacz inne przepisy

  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-09-21