Jak zrobić gorącą czekoladę z prawdziwej czekolady?

5.0
(4)
Czas przygotowania 10 min
4
Kubek gęstej gorącej czekolady z mini piankami marshmallow

Gorąca czekolada to napój, który kojarzy się z przytulnym wieczorem, chłodnymi dniami i chwilą prawdziwej przyjemności. Wersja przygotowana na bazie prawdziwej czekolady, mleka i śmietanki nie ma nic wspólnego z rozpuszczalnymi proszkami ze sklepu – to gęsty, intensywnie czekoladowy napój o aksamitnej konsystencji i głębokim smaku. Połączenie gorzkiej i mlecznej czekolady daje idealny balans pomiędzy słodyczą a głębią kakao. Odrobina cukru waniliowego podkreśla smak i nadaje czekoladzie przyjemny aromat.

Taka gorąca czekolada to coś więcej niż zwykły napój – to deser w filiżance, idealny na wieczór z książką, filmem lub jako elegancka alternatywa dla deseru po obiedzie. Dodatki, takie jak mini pianki marshmallow, potęgują efekt i sprawiają, że każda filiżanka staje się wyjątkowa. Podaj gorącą czekoladę z porcją churros - to duet na zimne wieczory. Alternatywnie podaj obok kilka kawałków brookie, które łączą wilgotne brownie i ciasteczkowy wierzch.

Przepis na gorącą czekoladę z prawdziwej czekolady

Wydrukuj

Składniki

  1. 500 ml mleka 3,2%
  2. 200 ml śmietanki kremówki 30%
  3. 50 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
  4. 50 g mlecznej czekolady
  5. 1 łyżeczka cukru waniliowego
  6. garść mini pianek marshmallow do dekoracj

Przygotowanie

  1. Na początku należy przygotować wszystkie składniki. Czekoladę zarówno gorzką, jak i mleczną połamać na małe kawałki, aby szybciej się rozpuściła. W rondelku połączyć mleko ze śmietanką kremówką i powoli podgrzewać na średnim ogniu, cały czas kontrolując temperaturę. Mieszanka powinna być podgrzewana delikatnie, nie należy dopuścić do jej przypalenia ani gwałtownego wrzenia. Dobrym sposobem jest mieszanie co jakiś czas silikonową łopatką lub trzepaczką.

  2. Gdy mleko i śmietanka będą już dobrze podgrzane i zaczną delikatnie parować (nie gotować się), do garnka należy dodać połamaną wcześniej czekoladę. Na tym etapie nie mieszać od razu, najlepiej odczekać około 1 minutę, aby czekolada miała szansę lekko się rozpuścić i zahartować w gorącym mleku. Dzięki temu uzyska się bardziej jednolitą konsystencję i pełniejszy smak.

  3. Po upływie minuty całość dokładnie wymieszać trzepaczką lub rózgą kuchenną, aż wszystkie kawałki czekolady się rozpuszczą i powstanie gładki, lśniący, aksamitny napój. Następnie dodać łyżeczkę cukru waniliowego i jeszcze raz wymieszać. Całość należy ponownie podgrzać, tym razem aż do momentu, gdy gorąca czekolada niemal zacznie się gotować, jednak nie doprowadzać do wrzenia, by nie stracić kremowej konsystencji i smaku śmietanki.

  4. Gotową gorącą czekoladę przelać do przygotowanych kubków lub filiżanek. Na wierzchu ułożyć kilka mini pianek marshmallow, które zaczną się lekko topić od ciepła napoju i stworzą delikatną, puszystą warstwę. Dla dekoracyjnego efektu można również posypać całość odrobiną startej czekolady lub kakao.

Kubek gęstej gorącej czekolady z mini piankami marshmallow

Z czym podawać gorącą czekoladę?

Gorąca czekolada z prawdziwej czekolady doskonale smakuje solo, ale można ją również podać w towarzystwie ciasteczek maślanych, kruchych biscotti, kawałka ciasta czekoladowego, muffinki lub ulubionej drożdżówki. W wersji świątecznej można dodać do niej szczyptę cynamonu, kardamonu albo odrobinę chili, by podkręcić smak i nadać jej charakteru. Do kubka gęstej czekolady możesz także podać babkę cytrynową o świeżym aromacie.

Napój ten świetnie sprawdzi się na zimowe i jesienne wieczory, podczas domowych seansów filmowych, spotkań z rodziną lub jako deser dla gości. Aksamitna konsystencja i głęboki smak gorącej czekolady sprawiają, że zaspokaja ochotę na coś słodkiego i rozgrzewającego jednocześnie. Jeśli lubisz duet czekolady i świeżych ziół, podaj mały kieliszek domowej miętówki. W poradniku znajdziesz przepis i wskazówki serwowania.

Zobacz inne przepisy

  • Autor: CookingTime
  • Aktualizacja: 2025-09-08